Български Червен кръст навършва 145 години от създаването си. Годишнината

...
Български Червен кръст навършва 145 години от създаването си. Годишнината
Коментари Харесай

Пункт за набиране на доброволци отварят на рождения ден на БЧК в Пловдив

Български Червен кръст навършва 145 години от основаването си. Годишнината e мотив да отдадем респект към делото на изтъкнати дейци и институции, които са подкрепяли организацията в дългогодишната филантропична работа, както и да подчертаем приемствеността на хуманните хрумвания и правила.
Прочетете още
По мотив годишнината БЧК-Пловдив разкри пункт за набиране на нови доброволци, на който ще бъдат раздавани и сувенири. Той беше открит през днешния ден от 10:30 часа на ул. “Стойчо Мушанов “ 48 в Пловдив. БЧК отбелязва своя рожден ден точно на 25 октомври - датата, на която през 1878-ма е учредено първото сдружение в България. Првата червенокрьстка конструкция е открита в Сливен под председателството на митрополит Серафим. Уставът й е одобрен от княз Дондуков-Корсаков - основен губернатор на Източна Румелия.

Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 година е основана и Националната организация с ръководител митрополит Климент (Васил Друмев). За нея декрет подписва княз Александр Батенберг, който взема БЧК под свое застъпничество. Организацията е приета и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври 1885 година. От основаването й до момента тя има петнадесет ръководители, измежду които са значими персони като проф. Стоян Данев, проф. Васил Моллов, проф. Димитьр Ораховац и доктор Любен Рачев.

БЧК има свои структури във всички районни центрове, взаимодейства си с редица интернационалните филантропични организации. Негови чиновници и доброволци работят и подкрепят възрастни хора с домашен и медицински грижи. Организацията се включва интензивно при бедствия и повреди, образова водни спасители. Планинската избавителна работа, в която работят най-вече доброволци, също е нейна конструкция.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР