Българската здравна система се радва на отделни иновативни постижения и

...
Българската здравна система се радва на отделни иновативни постижения и
Коментари Харесай

До 10 г. днешните болници няма да съществуват, а ние строим нови

Българската здравна система се радва на обособени новаторски достижения и положителни практики, само че като цяло е проведена и се ръководи без да регистрира актуалните трендове, произлизащи от революцията в медицината и осведомителните технологии.

Това стана ясно на шестата годишна конференция “Иновации и положителни практики в здравния бранш “, проведена от в. “Капитал “. Част от нововъведенията навлизат бално и мъчно у нас, а финансирането към момента е насочено към заплащане на обособени действия и услуги, които се третират само като разноски, без да се регистрира каква е изгодата им за обособения пациент, публичното здраве и стопанската система като цяло.

Бюджет на статуквото

Проф. Григор Димитров, който е представител на Българската стопанска камара в надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса разяснява, че бюджетът на НЗОК за 2020 година от 4.7 милиарда лв. е действителен, отразява структурата на здравните разноски и ресурса в страната, само че в това време е бюджет на статуквото, тъй като не предлага нищо ново. Той уточни, че прогнозата за идващите три години планува обществените разноски за опазване на здравето да продължат да са 4.5% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който приблизително в Европейски Съюз обществените разноски за здраве са сред 8% и 11%. По думите му това демонстрира, че ще продължим да резервираме дистанцията си от другите страни.

“Понеже непрекъснато се дава за образец холандския здравен модел, добре е да знаем, че Брутният вътрешен продукт на Холандия е 700 милиарда евро и от него се отделя 10% за опазване на здравето при население 17 млн. души. Това прави съвсем 4 120 евро на глава от популацията. У нас се падат 400-450 евро на глава от популацията “, уточни Димитров. Като тревожна наклонност той очерта обстоятелството, че у нас 80% от разноските на НЗОК са за лечебни заведения и медикаменти и едвам 11% за доболнична помощ при приблизително 20-25% в Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР