Българската версия на програма за изкуствен интелект ще се нарича

...
Българската версия на програма за изкуствен интелект ще се нарича
Коментари Харесай

bgGPT - Българската платформа за изкуствен интелект тръгва на 3-ти март

Българската версия на стратегия за изкуствен интелект ще се назовава BgGPT и ще бъде налична за потребителите на 3 март, оповестиха основателите ѝ от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT.

Чатботът BgGPT е особено подготвен за спецификите на българския език, като в първата си версия моделът е тестван върху над 3 милиарда фрази и се състои от 7 милиарда параметри, обясниха основателите му при формалното му показване.

Платформата е основана съвместено с Политиехническия университет в Цюрих и все още може да дава отговор на въпроси и да основава къс текст.

" Зад изкуствения разсъдък стои естественият разсъдък. Всяка магия от този вид се прави от хора, " сподели при представянето на плана министър председателят Николай Денков и добави, че има и страхове, като това какъв брой работни места биха могли да бъдат изгубени. "

" Ние безусловно се намираме на спортната пътека, в която какво ще бъде бъдещето на една нация и страна, ще зависи какъв брой бързо ще успее да усвои тези технологии ", добави Денков.

Научният шеф на плана проф. Мартин Вечев изясни, че всеки ще може да употребява платформата непосредствено и гратис, без да са нужни спомагателни позволения или лицензи.

Тя е програмирана и на база етични критерии и към момента има въпроси, на които моделът няма да дава отговор.

Така ще бъде стеснен достъпът до тематики като по какъв начин се основава нуклеарна бомба, да вземем за пример, допълват основателите на платформата.

Уебсайтът на българския чатбот към този момент е деен, само че към този момент на него има качена информация за приложението, както и демонстрационен видеоклип, на който е показано по какъв начин ботът дава отговори на разнообразни въпроси, в това число по какъв начин се прави таратор.

INSAIT беше открит в партньорство с СУ " Сухопътни войски. Климент Охридски " през април 2022 година, като в основата на основаването му стои българският академик - проф. Мартин Велчев.

Само преди месец стана ясно, че Аmazon подарява 1 млн. $ на института, с които да бъде обезпечена и поддръжка за заплати на откриватели, както и стипендии за докторанти и студенти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР