Българската ваксина срещу Covid-19 е на път да се провали,

...
Българската ваксина срещу Covid-19 е на път да се провали,
Коментари Харесай

Българската ваксина срещу коронавирус е на път да се провали заради липса на финансиране

 Българската ваксина против Covid-19 е на път да се провали, в случай че не бъде намерено финансиране за клиничните изпитвания, съобщава bTV.

През април предходната година българските учени, измежду които и доктор Илиян Манойлов – взел участие е в разработките на прототипи на ваксини против диабет “тип 1 " и ХИВ, основават своята концепция за българска ваксина и аплайват с плана си за финансиране.

Институт " Пастьор " утвърждава плана им и финансират концепцията със 70 000 евро. Така, българските специалисти стартират работа по своята " нановаксина " – назовават я по този начин, тъй като ще употребяват наночастици за основаването й. А в тях учените ще внесат по този начин наречените вирусни " пептиди ".

Прототипът на българската ваксина трябваше да бъде подготвен до Нова година, след което трябваше да стартират опити върху животни и хора. Именно този стадий от създаването е спрян заради липса на задоволително средства.

В изявление през декември шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. Пенка Петрова акцентира, че българската ваксина е протеинова и съставлява “коктейл от антигени ", които разпознават вируса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР