Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската

...
Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската
Коментари Харесай

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана от Румънската православна църква -

Българската кралица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна черква с името Св. Теофана Басараб.

Канонизацията стана в румънската столица Букурещ на сцена до патриаршеската катедрала " Св. св. Константин и Елена ", която има и храмов празник през днешния ден. Решението за новата светица в календара на Румънската патриаршия беше признато от Светия синод на Румънската православна черква на съвещание на 17 февруари 2022 година, заяви Българска телеграфна агенция.

Тържествената литургия през днешния ден беше отслужена от патриарха на Румънската православна черква Даниил, в съслужение с Русенския митрополит Наум, с Видинския митрополит Даниил и с румънски йерарси. В края на Светата литургия се извърши църковната възхвала на новоканонизираната Св. благоверна кралица Теофана Басараб. За първи път се изпя тропарът на светицата и беше показана иконата с облика на преподобната.



Снимка: Българска телеграфна агенция

Патриархът на Румънската православна черква Даниил насочи приветствено слово за " добре пристигнали " към двамата митрополити от Българската православна черква - Наум и Даниил. Последва и слово-отговор от българските архиереи.

На тържествената литургия участваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев.

Паметта на Св. Теофана Басараб ще бъде почитана на 28 октомври.

Теофана е монашеското име на българската кралица Теодора, първата брачна половинка на цар Йоан Александър , за която той се дами още до момента в който е диктатор в Ловеч през 1323 година Тя е била щерка на влашкия воевода Иванко Първи Басараб, а рожденото й име е било Брайда.

Когато Йоан Александър става български цар през 1331 година, Теодора се реалокира в столицата Търново и ръководи дружно с него близо петнадесет години. Там продължава да предизвиква и поддържа развиването на книжнината - измежду забележителните ръкописи от този интервал е българският превод на византийската Хроника на Константин Манасий , в този момент съхранявана във Ватиканския музей и доста други.

В Похвала на цар Йоан Александър , съдържаща се в Софийския псалтир (Софийски песнивец, 1337 г.), Теодора е избрана като " благочестива жена ". От брака си с българския цар Теодора има четири деца - Михаил Асен, Йоан Срацимир, Йоан Асен Четвърти и Василиса. Царицата става ктитор на доста църкви и манастири, измежду които е и Басарбовският скален манастир край Русе.

Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум насочи през днешния ден слово след Светата Божествена литургия в деня на Светите равноапостолни Константин и Елена, с църковна възхвала на новоканонизираната Света благоверна кралица преподобна Теофана (Теодора) Басараб. В словото се споделя: " Светлата пасхална наслада, която продължава да владее сърцата ни и насочва духовните ни сетива към Царството Божие, през днешния ден е още по-пълна и изобилна, тъй като Светата Христова Църква канонизира и тържествено популяризира в лика на Светите Божии угодници още един дивен очевидец и изповедник на името Христово: благоверната кралица Теодора Търновска - в монашество преподобна Теофана Басараб ".

" Радостни сме и благодарим на Всемилостивия Бог, тъй като през днешния ден, когато популяризираме Светите равноапостолни благоверни Константин и Елена, небесни настойници и на тази благолепна Патриаршеска катедрала, в Църквата просиява още една благоверна кралица, която е обвързвана по едно и също време и с братския православен румънски народ, и с православния български народ ", сподели в словото Русенският митрополит Наум.

Той означи в него, че за нас, като християни, новопрославената Света Теофана ще има постоянно непокътнатото си място в църковната ни и народностна памет, оставайки нашата " Теодора, благочестивата кралица на великия цар Йоан Александър, приела монашеския благ облик под името Теофана ", на която в старобългарската версия на Синодика на Неделя православна постоянно ще се пее " безконечна памет ". Защото православният български народ не може да не помни добрините й, и всичко това, което тя с толкоз доста обич е сторила за него. В паметта ни постоянно ще се помнят всеотдайните грижи на Светата благоверна Теодора за книжовното и културното развиване на Търновското царство, нейното интензивно ктиторство в интерес на храмовете и манастирите из диоцеза на Търновската патриаршия, в това число и в интерес на Басарбовския скален манастир в богохранимата ни Русенска епархия, дружно с всичко това, с което тя е съдействала за задачата на Светата Църква и още по-силното одобряване на християнството в нашата страна ".

" Заедно със Светите Параскева Епиватска и Димитър Басарбовски, от през днешния ден в лицето на Св. Теофана Басараб нашите приятелски православни църкви и нации получават още един общ молитвен покровител - още един нравствен мост и обединител в устрема си към висотите на християнския живот и героизъм, още един собствен правилен сателит по тесния път на спасението към Царството на безконечния живот. Вярваме, че със светостта и благочестието си, с образеца за ревнивост по Бога и отдаденост на делото Неговата света Църква, който ни е оставила Света преподобна Теофана, тя ще въодушевява и отсега нататък мнозина измежду нас към още повече усърдие в осъществяването на Христовия Завет и ще предизвиква единството и взаимната обич сред Светите Румънска и Българска православни църкви ", акцентира в словото си Русенският митрополит Наум.

Канонизацията на българската кралица Теодора за светица от Румънската православна черква е важен миг и доста значим знак в отличните връзки освен сред двете църкви, само че и сред двете ни даръжави, сподели дипломат Радко Влайков на румънския патриарх.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР