Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската

...
Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската
Коментари Харесай

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб

Българската кралица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна черква с името Св. Теофана Басараб. Канонизацията стана в румънската столица Букурещ на сцена до патриаршеската катедрала " Св. св. Константин и Елена ", която има и храмов празник през днешния ден. Решението за новата светица в календара на Румънската патриаршия беше признато от Светия синод на Румънската православна черква на съвещание на 17 февруари 2022 година

Тържествената литургия през днешния ден беше отслужена от патриарха на Румънската православна черква Даниил, в съслужение с Русенския митрополит Наум, с Видинския митрополит Даниил и с румънски йерарси. В края на Светата литургия се извърши църковната възхвала на новоканонизираната Св. благоверна кралица Теофана Басараб. За първи път се изпя тропарът на светицата и беше показана иконата с облика на преподобната.

Патриархът на Румънската православна черква Даниил насочи приветствено слово за " добре пристигнали " към двамата митрополити от Българската православна черква - Наум и Даниил. Последва и слово-отговор от българските архиереи.

На тържествената литургия участваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев.

Паметта на Св. Теофана Басараб ще бъде почитана на 28 октомври.

Теофана е монашеското име на българската кралица Теодора, първата брачна половинка на цар Йоан Александър, за която той се дами още до момента в който е диктатор в Ловеч през 1323 година Тя е била щерка на влашкия воевода Иванко Първи Басараб, а рожденото й име е било Брайда.

Когато Йоан Александър става български цар през 1331 година, Теодора се реалокира в столицата Търново и ръководи дружно с него близо петнадесет години. Там продължава да предизвиква и поддържа развиването на книжнината - измежду забележителните ръкописи от този интервал е българският превод на византийската Хроника на Константин Манасий, в този момент съхранявана във Ватиканския музей и доста други.

В Похвала на цар Йоан Александър, съдържаща се в Софийския псалтир (Софийски песнивец, 1337 г.), Теодора е избрана като " благочестива жена ". От брака си с българския цар Теодора има четири деца - Михаил Асен, Йоан Срацимир, Йоан Асен Четвърти и Василиса. Царицата става ктитор на доста църкви и манастири, измежду които е и Басарбовският скален манастир край Русе.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР