Българската стопанска камара (БСK) разпространи позицията си относно наложените противоепидемични

...
Българската стопанска камара (БСK) разпространи позицията си относно наложените противоепидемични
Коментари Харесай

БСК настоява да се отворят моловете, обърна се към премиера!

 Българската стопанска камара (БСK) популяризира позицията си по отношение на наложените противоепидемични ограничения. Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев удостовери - моловете остават затворени.

В тази връзка, БСК се обърна непосредствено към премиера Бойко Борисов. Публикуваме текста без редакторска интервенция.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Българската стопанска камара бе сезирана от Българската ритейл асоциация (БРА) и Асоциацията на химическото разчистване в България (АХПБ) по отношение на неналичието на изясненост по кое време ще бъде възобновена работата на комерсиалните центрове вид МОЛ и магазините в тях.

Въпреки стартиралата от през днешния ден, 14 май, изключителна епидемиологична обстановка, налице е последователно унищожаване на част от рестриктивните ограничения против COVID-19 и към този момент много бизнеси се завръщат към естествения си темп на работа. Не по този начин, обаче, стоят нещата във връзка с комерсиалните обекти, намиращи се на територията на огромните търговски центрове вид МОЛ, където активността е възобновена отчасти – работят единствено банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони.

По отношение на двата бранша – ритейл и химическо почистване, молим да имате поради следното:

1.     Ритейл секторът обезпечава претовареност на близо 295 000 души, които сега са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще значи нови безработни, които да останат в тежест на страната. Ако не оперират, търговците са в справедлива неспособност да заплащат налози и разнообразни финансови отговорности към страната. Освен това, доста от тях имат банкови заеми и са изправени пред действителна заплаха да не могат да ги обслужват отсега нататък, а това ще сътвори спомагателни проблеми в банковата система.

2.     Ателиетата за химическо разчистване на процедура оказват помощ в битката против разпространяването на епидемията, като употребяват актуалната технология за разчистване посредством озон, при която дейно се отстраняват близо 100% от познатите бактерии, акари и други по текстилните тъкани и материи. Ателиетата по принцип са ситуирани в непосредствена непосредственост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни прелюдия надзор на човекопотока. Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което разрешава сполучливо да бъде поддържана нужната обществена отдалеченост. Освен това, разполагат с самостоятелна вентилация.

Считаме, че при прецизна организация и съблюдаване на нужните санитарно-хигиенни условия отварянето на комерсиалните обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната конюнктура, само че съществено ще понижи отрицателните последствия върху стопанската система.

Във връзка с горното, показваме подготвеност за дискутиране на съответна дата, на която комерсиалните центрове ще могат да възстановят активността си, както е в доста страни в Европа. Разбира се, отварянето ще се случи при съблюдаване на всички ограничения за сигурност, въведени със заповедите на Министъра на опазването на здравето. Тази конкретика ще даде опция на членовете на БРА и АХПБ да възнамеряват и провеждат работата си уместно и в сходство с предписанията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР