Българската Соларпро и френската инвестиционна компания, специализирана във фотоволтаиката ГрийнЙелоу ...

"Соларпро" и "ГрийнЙелоу" ще изградят 4 MW слънчева централа в "Солвей-Соди"/>


Българската "Соларпро" и френската инвестиционна компания, специализирана във фотоволтаиката "ГрийнЙелоу" обявиха стратегическото си партньорство за съвместни мащабни соларни инсталации за собствено потребление в Източна Европа. Новината идва малко повече от месец след като стана ясно, че "Соларпро", в която акционер е и издателят на "Капитал" Иво Прокопиев, подписа .

Освен със "Соларпро" македонският държавен производител на електроенергия ESM подписа договор и с турската Fortis Enerji. Двете дружества ще изградят общо 100 мегавата соларни мощности (две централи по 50 мВт) до края на годината, като инвестират общо 70 млн. евро.
Какво предвижда новият проект
Първият съвместен проект на "Соларпро" и френската "ГрийнЙелоу" ще бъде 4 MW фотоволтаична електрическа централа за нуждите на българското поделение на глобалния концерн в сферата на материалите, решенията и химическите продукти "Солвей" - "Солвей-Соди" край Девня. Очаква се централата да произвежда 5300 MWh зелена енергия на година. Самата инсталация ще бъде разположена върху собствен терен на територията на "Провадсол", дъщерно дружество на "Солвей-Соди".

Централата ще работи на базата на дългосрочен договор за наем на оборудване (Solar as a service - SaaS), като "ГрийнЙелоу" ще е водещ инвеститор, а "Соларпро" ще проектира, изгради и оперира проекта. Какъв ще бъде размерът на инвестицията не се съобщава, но по експертни оценки подобна централа струва около 2 млрн. евро. Проектът е важен защото още веднъж показва стремежа на бизнеса към енергийна независимост.

Интересът към собствените инсталации от страна на фирмите се засили още преди година и вече по-голяма част от тях предпочитат да инвестират в собствени ВЕИ централи (върху покриви на цехове, складове или др.). Причината е, че е много по-изгодно, ако сам произвеждаш ток за нуждите си, отколкото да го купуваш от борсата.

От една страна . От друга страна пък соларните панели поевтиняха, а част от таксите (за пренос, разпределение и т.н.) отпаднаха и направиха процеса много по-облекчен, макар да не е лишен от излишна бюрокрация.

Източник: capital.bg