Българската Соларпро и френската инвестиционна компания, специализирана във фотоволтаиката ГрийнЙелоу

...
Коментари Харесай

"Соларпро" и "ГрийнЙелоу" ще изградят 4 MW слънчева централа в "Солвей-Соди"

Българската " Соларпро " и френската капиталова компания, профилирана във фотоволтаиката " ГрийнЙелоу " оповестиха стратегическото си партньорство за взаимни огромни слънчеви съоръжения за лично ползване в Източна Европа. Новината идва малко повече от месец откакто стана ясно, че " Соларпро ", в която акционер е и издателят на " Капитал " Иво Прокопиев, подписа.

Освен със " Соларпро " македонският държавен производител на електрическа енергия ESM подписа контракт и с турската Fortis Enerji. Двете сдружения ще изградят общо 100 мегавата слънчеви мощности (две централи по 50 мВт) до края на годината, като влагат общо 70 млн. евро.
Какво планува новият план
Първият взаимен план на " Соларпро " и френската " ГрийнЙелоу " ще бъде 4 MW фотоволтаична електрическа централа за потребностите на българското отделение на световния тръст в областта на материалите, решенията и химическите артикули " Солвей " - " Солвей-Соди " край Девня. Очаква се централата да създава 5300 MWh зелена сила на година. Самата апаратура ще бъде ситуирана върху личен терен на територията на " Провадсол ", дъщерно сдружение на " Солвей-Соди ".

Централата ще работи въз основата на дълготраен контракт за наем на съоръжение (Solar as a service - SaaS), като " ГрийнЙелоу " ще е водещ вложител, а " Соларпро " ще проектира, построи и оперира плана. Какъв ще бъде размерът на инвестицията не се оповестява, само че по експертни оценки сходна централа коства към 2 млрн. евро. Проектът е значим тъй като още един път демонстрира устрема на бизнеса към енергийна самостоятелност.

Интересът към личните съоръжения от страна на компаниите се ускори още преди година и към този момент по-голяма част от тях избират да влагат в лични ВЕИ централи (върху покриви на цехове, хранилища или др.). Причината е, че е доста по-изгодно, в случай че самичък произвеждаш ток за потребностите си, в сравнение с да го купуваш от борсата.

От една страна. От друга страна пък слънчевите панели поевтиняха, а част от таксите (за транспорт, систематизиране и т.н.) отпаднаха и направиха процеса доста по-облекчен, въпреки да не е лишен от непотребна администрация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР