Българската шахматистка Нургюл Салимова завърши на второ място при жените

...
Българската шахматистка Нургюл Салимова завърши на второ място при жените
Коментари Харесай

Нургюл Салимова завърши на второ място при жените на Откритото първенство по шахмат на Исландия

Българската шахматистка Нургюл Салимова приключи на второ място при дамите и на 19-о място в генералното класиране на Откритото състезание на Исландия.

20-годишната Салимова приключи шампионата в Рейкявик с 6,5 точки от вероятни девет, като реализира пет победи, три ремита и единствено една загуба, която бе от литовския гросмайстор Паулиус Пултиневичиус. В последния девети кръг тя направи реми с белите фигури с турския гросмайстор Емре Джан, който има със 125 точки по-високо ЕЛО от нейното.

При дамите българката беше изпреварена само от рускинята Лея Гарифулина. Тя също събра 6,5 точки, само че има по-добри спомагателни индикатори.

Шампион в Рейкявик е румънецът Богдан-Даниел Дяк със 7,5 точки. Поставеният под №1 в схемата Дяк реализира победа в последния кръг над Алишер Сюлейменов от Казахстан в директен конфликт за първата позиция. Втори със 7 точки се подреди французинът Себастиен Мазе, а трети също със 7 точки е литовецът Пултиневичиус.

Зад Салимова останаха играчи като украинската легенда Васил Иванчук, френския гросмайстор Жул Мусар и китайките Чжу Цзинър и Миаои Лу.

За Салимова присъединяване в Откритото състезание на Исландия бе генерална подготовка преди старта на Турнира на претендентките за международната купа. Състезанието, в което ще вземат участие осем от най-хубавите шахматистки от целия свят, ще излъчи съперничката на китайката Цзю Вънцзюн в мача за международната купа през 2025 година. Турнирът в канадския град Торонто е от 4 до 21 април.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР