Българската шахматистка Нургюл Салимова се готви за участие в Турнира

...
Българската шахматистка Нургюл Салимова се готви за участие в Турнира
Коментари Харесай

Нургюл Салимова: Най-голямата ми цел е да стана световна шампионка

Българската шахматистка Нургюл Салимова се готви за присъединяване в Турнира на претендентките през април. Тя ще мери сили със седем от най-хубавите шахматистки в света в Торонто за опцията да спори за международната купа през 2025 година. Салимова даде изявление пред БГНЕС, в което съобщи, че като дребна е била уверена, че ще стане международна шампионка за дами.

" Когато бях дребна, постоянно споделях и бях уверена, че ще стана международна шампионка за дами. С времето осъзнах, че това не е толкоз просто, тъй че това ми е най-голяма цел, само че е малко надалеч сега. Просто желая да подобря играта си до равнището на международната шампионка за дами или повече от това. Ще не преставам да работя, с цел да ставам все по-добра. Вярвам, че по този метод ще пристигна гросмайсторската купа и международната купа, може би, за нея не мога да подсигурявам ". 

" Турнирът на претендентките ще е най-голямото предизвикателство за мен, вземат участие осем от най-хубавите дами в целия свят. Подготовката върви тежко, моите противнички са на доста високо равнище, всички са огромни експерти. Не е елементарно да си това равнище, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм образувала. От през днешния ден стартира подготвителният ми лагер, със съдействието на Фондация " Спорт в България ", за което им благодаря. Има още два месеца до самия шампионат, имам време, имам хрумвания какво желая тъкмо да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по проект, само че ще забележим резултата по време на самия шампионат ".

Българската шахматистка показа повече за партньорството си с Фондация " Спорт в България ": " За спортиста е доста значимо да е спокоен за другите неща, да мога да мисля единствено за дъската, за шаха и за дебютите ми, каквото се постанова, а не да мисля за странични неща. Това в действителност е доста значима част от моята кариера и съм щастлива, че мога да разгадавам на тяхната помощ ".

Турнирът на претендентките ще се организира в интервала 2-25 април в Торонто, Канада. " Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме тормози, защото аз постоянно съм си мислела, че да си любимец е по-притеснително. Аз се класирах за този шампионат от Световната купа в Баку, където също не бях от любимците, бях под номер 27-28 в стартовия лист от 100 индивида, само че стигнах финала. Не мисля, че рейтингът е водещото нещо. Разчитам на това, че съм по-млада от тях, защото това е плюс по време на изчисленията, за силата и за упоритостта като цяло. Не знам кой е любимец или кой какво ще направи, защото в шаха всичко е непредсказуемо, изключително при дамите, доста други фактори въздействат. Ще дам най-хубавото от себе си и каквото стане ".

" За мен постоянно е най-важно да съм в положително въодушевление. Това в действителност прави голяма разлика в моята игра и считам, че в случай че се усещам добре физически и душевен и в случай че съм спокойна за другите неща - организационни и персонални, мисля, че ще се показва добре. Не мога да кажа, че ще печеля шампионата, защото е доста сложен шампионат с доста мощни съпернички, само че за мен е значимо да знам, че съм била в добра кондиция и че съм дала всичко от себе си. Вярвам също по този начин, че този шампионат е част от процеса, моята основна цел е да стана гросмайстор за мъже, тъй че това е просто стъпка към тази цел ", добави Салимова.

Тя разкри какво ѝ остава, с цел да придобие купа гросмайстор при мъжете: " За да станеш гросмайстор, се изискват три правила и рейтинг критерии. Трябва да имам 2500 рейтинг, аз сега 2426, за жалост, мъчно се подвига рейтинг след 2400, тъй като се смъква коефициентът. Аз имам две правила за гросмайстор, би трябвало да имаш три шампионата с пърформанс над 2600, аз имам два такива шампионата, тъй че ми би трябвало една норма и малко рейтинг ".

" Тази година е Шахматната олимпиада в Будапеща, през септември, преди този момент тази година съм в Гран при сериите при дамите, където също вземат участие най-хубавите дами в света, това също е ново за мен, за първи път ще вземам участие в тези серии. Разбира се, и доста други шампионати, които са всяка година, само че най-важните са Олимпиадата и Гран при сериите ", сподели младата шахматистка по отношение на идните през тази година шампионати.

На Европейското състезание за дами през ноември българките завоюваха историческа първа купа, а Салимова не загуби нито една партия и бе оповестена за най-хубава на своята дъска. " Все още водач на тима е Антоанета Стефанова, несъмнено. Тя е доста опитна състезателка, международна шампионка. Нейното наличие в тима доста оказа помощ, макар че аз взех златен орден на моята дъска, само че тя беше водач на тима, тя беше на първа дъска, където е доста мъчно да се играе при решаващи мачове, когато знаеш, че ти си капитан на тима. Много съм щастлива с моя резултат, тъй като имах един от най-високите пърформанси в шампионата и златен орден, само че имам вяра, че когато двете сме в тима се получават положителни неща и се надявам, че ще бъде по този начин и за Олимпиадата в Будапеща. Разбира се, и другите девойки, този път се получи всичко. Подкрепяхме се, треньорът Петър Арнаудов доста ни помагаше, уповавам се, че ще запазим същите взаимоотношения за Олимпиадата в Будапеща ".

Наскоро Салимова се срещна с възпитаници от 31 СУЧЕМ в София и тя показа, че срещата с децата е била вдъхновяваща. " Винаги се тормозя, преди да се появя пред хора, пред медии, само че с децата беше по-различно. Те ми задаваха въпроси от първата секунда и просто си проличава, че в действителност са щастливи да ме видят и това ме радва. Радва ме, че децата и подрастващите демонстрират интерес към шаха, защото даже непрофесионално, дори по-добре непрофесионално, шахът е доста потребна игра. Придобиваш доста значими качества, когато се научаваш да играеш шах, ставаш по-дисциплиниран, ставаш по-отговорен. Разчиташ повече на себе си, имаш по-високо самочувствие, планираш си нещата. Всичко това е доста значимо и на мен доста ми оказва помощ в моя персонален живот. Научила съм се на тези неща от напълно дребна, с помощта на шаха . Надявам се, че от ден на ден деца ще прибягват към шаха или други спортове, вместо други неща, които не са за предпочитане ".

Родната шахматистка показа, че целият ѝ живот е фокусиран върху шахмата. " Аз започнах на 4-годишна възраст и мога да кажа, че всяко решение, което взимам в моя живот, съвсем всичко, което съм направила, е било обвързвано с тази цел - да стана една от най-хубавите шахматистки в света. Това би трябвало да се трансформира в метода ти на живот, би трябвало да си захласнат от това, което правиш, с цел да си в действителност сполучлив, в случай че искаш да си експерт. Прекарвам доста часове с шаха, може би не толкоз продуктивни от време на време, само че аз това работя, тъй че колкото повече време мога да извозвам, толкоз по-добре. Обичам да го върша, което също е доста значимо, защото когато не обичаш и го правиш принудително, първо не си сполучлив, второ го изоставяш. Радвам се, че благодарение на фамилията ми аз открих това, което обичам да върша, доставя ми наслаждение, от време на време, несъмнено, има сложни моменти, само че към този момент ми харесва да играя шах и ще продължа ".

Тя разкри, че обичаният ѝ шахматист е някогашният международен първенец Анатолий Карпов. " Той е извънредно добър позиционен състезател, като цяло е добър състезател, международен първенец. Много ми харесва стила му на игра, изучавала съм доста негови партии, както и на другите международни първенци. Може да приоритизираш някой шахматист или да ти харесва повече стила му заради разнообразни аргументи, само че би трябвало да се научаваш от всички, би трябвало да видиш всички топ партии, типичен партии. Анализирала съм доста такива партии и мисля, че той се откроява като един от обичаните ми шахматисти ".

Накрая Салимова разкри дали би желала да се съревновава с най-хубавите шахматисти при мъжете.

" Всеки би желал, само че в случай че би трябвало да сме реалисти, това е мъчно сега, защото най-хубавият шахматист в света Магнус Карлсен е достигал рейтинг 2882, а като жена само унгарката Юдит Полгар със своето ЕЛО 2735 се приближава до него. Мисля, че това приказва задоволително за разликата, само че се надявам, че дамите ще ставаме все по-добри и по-добри, тъй като ние също се трудим доста, ние също заслужаваме. Това е по-дълбока тематика за какво мъжете са по-добри, за жалост, към момента е по този начин ", приключи Салимова.
 Нургюл Салимова стартира подготвителен лагер за Турнира на претендентките
Нургюл Салимова стартира подготвителен лагер за Турнира на претендентките

20-годишната ни шахматистка ще се бори за короната сред 2 и 25 април в Торонто
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР