Българската редакция на Дойче веле представя 10 любопитни факта от

...
Българската редакция на Дойче веле представя 10 любопитни факта от
Коментари Харесай

10 любопитни факта за кралица Елизабет Втора


Българската редакция на " Дойче веле " показва 10 любопитни обстоятелството от живота на кралица Елизабет Втора, която през вчерашния ден напусна земния свят. 

Ето ги и тях:

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 година

Елизабет Втора се ражда на 21 април 1926 година, само че тържествата по случай рождения ѝ ден по традиция се организираха на втората събота от юни. Тази традиция поражда в следствие от два фактора: неприятното време и английския прагматизъм. През 1748 година крал Джордж II взема решение да чества рождения си ден през юни, тъй като ноември (когато в действителност е роден) не предлага уместно време за обществени празненства.

Нито един ден в учебно заведение

Милиони деца мечтаят да не вървят на учебно заведение. За свое благополучие или злощастие Елизабет е освободена от това обвързване. Тя получава образованието си от частни учители в двореца, които ѝ преподават всички значими предмети, плюс конституционна история, право и френски език. Въпреки това Елизабет на няколко пъти признава, че съжалява за пропуснатотото учебно заведение.

Мъжът на две крачки зад кралицата

Починалият през 2021-а принц Филип, с който Елизабет Втора подписва брак през ноември 1947 година, в действителност е неин трети братовчед. Филип произлиза от благородническия немски жанр Батенберг, само че замества това име с английския превод Маунтбатън. Според някои източници, Елизабет още на 13-годишна възраст се влюбва във Филип. За сватбената си рокля тя заплаща с купони, които съумяла да скъта след войната.

Елизабет и седемте шаферки

Роклята, която носи кралицата на сватбата си, е ушита от Норман Хартнъл. Той дълги години е неин фешън дизайнер, като основава и тоалета за коронацията на Елизабет. Според списание " Вог ", Хартнъл подготвил девет разновидността за този тоалет. Кралицата най-после избира рокля с флорални бродерии, като обособените цветя символизират всяка една страна в Обединеното кралство и в Британската империя.

Короната, която Елизабет съвсем в никакъв случай не носеше

" Планина от светлина " - по този начин се превежда персийското име на фамозния елмаз " Кохинор ", който има повече от 2000-годишна история. Твърди се, че е открит от индийски плебей, че в никакъв случай не е продаван за пари, а британците си го присвоили по време на своето колониално господство в Пенджаб. 108-каратовият елмаз се пази дружно с останалите кралски украшения в лондонския Тауър.

Монарх с рекордно дълъг стаж

Елизабет Втора е коронясана на 6 февруари 1952 година след гибелта на татко ѝ - крал Джордж Шести. Тя беше на трона повече от 70 години - и по този начин изпревари пра-пра-баба си Виктория, чието ръководство продължи 63 години.

Не ѝ трябваше нито паспорт, нито шофьорска брошура

Британски паспорт, в който написа " Нейно Величество Елизабет Втора " - не, на кралицата подобен документ не ѝ трябваше. Така най-малко написа на формалния уеб страница на английския кралски двор. Останалите членове на двора обаче имат паспорти, а множеството - и шофьорски книжки. Елизабет беше единственият човек във Англия, който нямаше потребност и от удостоверение за правоуправление на МПС.

Вечна обич

Кучетата от породата корги бяха огромната уязвимост на Елизабет Втора - паралелно с конете. Първото корги се появява в живота ѝ през 1930-те години, когато кралят получава като подарък кученце на име Дуки. Любимото корги на Елизабет обаче се споделя Сюзън, чийто потомци в продължение на 80 години живеят в Бъкингамския замък и радват кралското семейство.



Звезда на международните екрани

Елизабет Втора е основният персонаж в над 225 документални или игрални кино лентата. През 2013 английската кино асоциация BAFTA даже присъди на кралицата специфична премия " за забележителния ѝ патронаж над филмовата и телевизионна промишленост ".

Елизабет не беше най-богатата - нито измежду коронованите, нито измежду британците

Около 400 милиона евро - на толкоз профилираното издание " Форбс " изчисляваше положението на кралицата. Звучи внушително, само че се оказва много скромна сума спрямо банковата сметка на Уестминстърския херцог, който има 11,5 милиарда евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР