Българската прокуратура за втори път - след ерата на Сотир

...
Българската прокуратура за втори път - след ерата на Сотир
Коментари Харесай

Как Градска прокуратура се оплака на Гешев от сръбската държава - не задържала двамата от NEXO

Българската прокуратура за повторно - след ерата на Сотир Цацаров и " преследването " от негова страна на Цветан Василев, не е удовлетворена от сръбската страна. Този път става нещо забавно - Софийската градска прокуратура (СГП) е сезирала основния прокурор Иван Гешев " във връзка невиждан случай на неспазване на интернационалните договорености по Европейската спогодба за екстрадиция ".

Става въпрос за двамата обвинени по делото NEXO шефове на компанията - Антони Тренчев и Коста Кънчев. Любопитно ще е дали Гешев има потребност от сезиране, откакто завчера драговолно и обстойно разяснява случая по време на друго събитие - първа копка на монумент.

В известие на прокуратурата се сочи, че двамата, против които има Европйска запоед за арест (ЕЗА), пристигнали на 6 април в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. Интерпол е уведомила сръбските управляващи. Въпреки че също така сме пратили преводи и прочие, " настояването на българската прокуратура за краткотрайно задържане на търсените лица не е изпълнено от способените сръбски управляващи " - споделят от градска прокуратура през днешния ден (цялото известие може да прочетете най-долу, б.р.).

В прокурорското известие се заканват и че ще бъде навреме сезиран Съветът на Европа.

Между другото, същото Цацаров направи против сръбската страна във връзка екстрадицията (по-точно неналичието ѝ) на Цветан Василев.

Това се случи, до момента в който от Сърбия ни обръщаха внимание, че са получили най-различни претенции от българската прокуратура, които си опонират и се бият и по тази причина не го екстрадират. После стана ясно, че след години престой Василев е станал и сръбски гражданин.
Каква е новата история
Още завчера - по едно и също време с стартирането на следващата порция записи с Красимир Каменов-Къро, Гешев употребява друго събитие, на което беше, с цел да каже, че притежателите на NEXO са кацнали в Белград. Тъй като е аполитичен и неведнъж е казвал, че не обича внушения, а се занимава единствено с право, Гешев тогава съобщи безусловно:

" Аз нямам подозрение с кого ще се виждат в Белград. Събраха се. Сега чакам да кацнат Божков, Овидиу от Швейцария. Чакаме може би Къро от ЮАР, може би чакаме някои политици, които знамето им е правосъдна промяна, а несъмнено неумишлено обслужват всички тези хора. Да си създадат една огромна оперативка и да си разпределят дилемите... "

След това съответни публицисти пуснаха елементи за странната история с  пътуването на Тренчев и Кънчев - че те кацнали в сръбската столица и след това отлетели за Дубай назад. Цитираха се и точни часове на полетите, може би " изтекли " от прократурата - само че надали от сръбската.

От прессъобщението на нашите обвинители става ясно и друго - че двамата са декларирали, че са „ жертва на политически стимулирана клеветническа акция в хода на изборната акция в България ". Затова и " от Главния секретариат на Интерпол е изискана спомагателна информация от българската прокуратура за възможни политически длъжности, действия, връзки и въздействие в България на търсените лица ". Казано просто - настояваме от Интерпол да ни каже двамата политици ли са.
Какъв е главният проблем със 72-часовото задържане
От прокурорското известие през днешния ден обаче се схваща, че двамата са оповестени за интернационално търсене по обичан " обичай " на прокуратурата - на база 72-часова заповед за задържане, която се издава от... прокурор.

Както е известно, процесуалната насила от 72 ч. би трябвало да се постанова като последна мярка и да служи прокурорът единствено да обезпечи " довеждането пред съда " на обвинения. Тя обаче необятно се употребява: и Цветан Василев, и Баневи, и Васил Божков, и мн. други биват спуснати на партньорските служби за търсене, без да има различен мотив с изключение на прокурорската мярка. Най-пресният образец е Красимир Каменов-Къро, който (според публично събщение на държавното обвинение) е разгласен точно по същия метод с алена бюлетина и Европейска заповед за арест.

Обаче... Извън тематиката с съответните двама от криптофирмата, Съдът на Европейски Съюз се произнесе още през 2021 година, че България би трябвало да вкара някаква форма на предсъдебен надзор върху Европейските заповеди за арест, които бълва - единствено на база на един прокурорски документ.

Делото пред Люксембург бе формирано точно поради подобен случай от прокуратурата в Свищов, а запитването бе... на английски съд.

Съд на Европейския съюз ни сподели ясно още тогава, че " не са изпълнени условията, присъщи на ефикасната правосъдна отбрана, от която би трябвало да се употребява лице, против което е издадена европейска заповед за арест... ако както европейската заповед за арест (ЕЗА), по този начин и правосъдният акт, на който тя се основава, са издадени от прокурор. " И т. н.

В превод - би трябвало да бъде упражняван правосъден контрол или над постановлението на прокурор за 72-часово задържане на даден обвинен, въз основа на което е издадена ЕЗА, или над самата европейска заповед арест - само че преди България да я изпрати на изпълняващата страна. Защото другояче прокурорът е и издаващ орган на заповедта за арест - той я разпорежда и той се управлява дали е законна.

Това бе сериозен пестник върху тази повсеместна процедура на хората в червени тоги у нас.

Ето и оригинала на прокурорското известие от през днешния ден:

СГП сезира основния прокурор във връзка невиждан случай на неспазване на интернационалните договорености по Европейската спогодба за екстрадиция

Прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) е постановил мярка за процесуална насила „ задържане до 72 часа " по делото „ Нексо " по отношение на обвинените Антони Т. и Коста К. На 31.03.2023 година по отношение на тях са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 година от Дирекция „ Международно оперативно съдействие " Министерство на вътрешните работи е изпратена информация до СГП, че двамата обвинени са оповестени за интернационално търсене в Шенгенската осведомителна система с въведен сигнал по член 26 от Регламент (ЕС) 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също по този начин и по канала на Международната организация на престъпната полиция (МОКП) Интерпол.    

На 07.04.2023 година от Дирекция „ Международно оперативно съдействие " Министерство на вътрешните работи е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол удостоверява приемането на документите във връзка интернационалното търсене на обвинените.

Отново на 07.04.2023 година е получена информация от Горско стопанство на Интерпол, че обвинените са декларирали, че са „ жертва на политически стимулирана клеветническа акция в хода на изборната акция в България ". В тази връзка от Горско стопанство на Интерпол е изискана спомагателна информация от българската прокуратура за възможни политически длъжности, действия, връзки и въздействие в България на търсените лица. Посочено е, че желаната информация е нужна, с цел да бъде направена оценка в сходство с член 3 от Конституцията на МОКП Интерпол. Изисканата информация и документи са изпратени навреме. Горско стопанство на Интерпол удостоверява приемането на документите и уведомява, че същите се проучват за инспекция на сходството им с разпоредбите на МОКП Интерпол.

Следва да се означи, че от заместител на основния прокурор на Република България е изпратена молба до Интерпол за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените. 

Също по този начин на 07.04.2023 година е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, съгласно която двамата обвинени са пристигнали на 06.04.2023 година в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. МОКП Интерпол е уведомила сръбските управляващи, че поради жалбите от търсените лица, публикуваните дифюжъни за търсене на лицата не са забележими.

В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените до Министерство на правораздаването на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за краткотрайно задържане на търсените лица не е изпълнено от способените сръбски управляващи.

Софийска градска прокуратура уведоми основния прокурор на Република България господин Иван Гешев за неспазване на интернационалните договорености по Европейската спогодба за екстрадицията, с цел да бъде съответно сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР