Българската прокуратура се жали пред европейските институции. Същите тези институции,

...
Българската прокуратура се жали пред европейските институции. Същите тези институции,
Коментари Харесай

Обадил се Гешев на радио Ереван...


Българската прокуратура се жали пред европейските институции. Същите тези институции, които от години приканват за дълбока промяна в държавното ръководство.

Когато Недосегаемият в една страна се ожали пред света, че всички са против него и му мислят неприятното, с което разрушават демокрацията, това звучи като анекдот от радио Ереван. Обаче е истина. От " "  прокуратурата към този момент се изкарва жертва. 
Редакцията предлага
В писмо от трийсетина страници основният прокурор на България Иван Гешев и други високопоставени прокурори сезират Европейската комисия, евродепутати и посланици на страни от Европейски Съюз и Съединени американски щати, че държавни управления, в това число актуалното с министър председател Кирил Петков, политици, предприемачи и граждански деятели оказват напън върху държавното обвиняване. Правили го в сгода на ползите на олигарси и в ущърб на правовата страна.

" Обичам да се пра’им на вманиачен "

Паралелно с това прокуратурата се хвали какъв брой доста работа е съумяла да свърши въпреки целия този напън и изброява куп следствия против " български жители, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси ". Макар по тях да няма още присъда даже на първа инстанция. Накрая, вместо завършек, се насочва молба към получателите в границите на тяхната подготвеност да подхващат " незабавни дейности за поддръжка на върховенството на правото и разделянето на управляващите ".

В един появил се неизвестно по какъв начин диалог през лятото на 2020 година глас като на някогашния министър председател Бойко Борисов споделяше: " Накрая Гешев вика: " Абе, аз обичам да се пра’им на вманиачен "... "  Дали пък това писмо да не е още веднъж същият трик?

Изненада: Прокуратурата отново не помни Пеевски

Прокуратурата се обръща към институции и страни, точно поради нереформираното и основано по сталински модел държавно обвиняване, в което водещ принцип е единоначалието. Повествованието, невиждано по рода си, пренебрегва всички мониторингови отчети на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция, всички рекомендации на Венецианската комисия и Комитета на министрите във връзка с безконтролността на ръководителя на прокуратурата и невъзможността да бъде разследван. " Главният прокурор може да анулира или промени всяко решение, взето от прокурор, което не е било предмет на правосъден надзор ", по новия общоевропейски механизъм от 2020 година.

По време на договарянията си за взаимно ръководство и четирите партии в ръководещата коалиция заявиха единогласие по отношение на промяната на основния прокурор и правосъдна промяна, включително демократична отчетност и надзор над обвинител номер едно. 

Но в дългото си ревю прокуратурата пропуска санкционираните по световния закон " Магнитски "  български жители и личните си дейности (или бездействия) спрямо тях, въпреки един от получателите да е посланикът на Съединени американски щати в България - Н.Пр. Херо Мустафа. В противоположен случай трябваше да спомене, че по отношение на един от глобените - предприемача Делян Пеевски, е отказала да образува следствие по общо 14 преписки. Данните станаха известни на съвещание на краткотрайната парламентарна комисия " Магнитски ", основана в 46-ото Народно събрание. " Виждаме по какъв начин прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в активността му никакъв проблем ", разяснява тогава ръководителят на комисията Надежда Йорданова, сегашен министър на правораздаването. 

Нещо като признание

Защо Иван Гешев сезира с излиянията си институции, които са наясно с проблемите на българското правораздаване и гнилите му ябълки? Тази тактика към този момент беше тествана точно от Пеевски и политическата мощ, която още веднъж го прибра в парламентарното си лоно - Движение за права и свободи. Движението за права и свободи разпростра цяла акция в европейски институции, с цел да отбрани Пеевски и да внуши, че изнесеното не дава отговор на истината.  Действията на българската прокуратура не я опровергаха, в противен случай. 

Емилия Милчева

Движение " Ние идваме! "  на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, което популяризира документа, разяснява, че е “възмутителен фактът, че българската прокуратура се трансформира във фактор, който вреди с лъжи на положителното име на България, с изключение на със личното си държание в страната, само че и на интернационалната сцена ".

Не са напълно прави по отношение на " неистините ". Какво четем в края на повествованието: " Прокуратура, сложена конюнктурно под контрола на ръководещата политическа класа, е рискова за българското общество и съблюдаване на одобрените европейски полезности. Прокуратура, подчинена на политиците, не може да извърши функционалността, поради която съществува - да следи за съблюдаване на законността и да реализира наказателно гонене като третира всеки като еднакъв пред закона ".

Съвсем правилно! Следователно - чакаме оставката на основния прокурор.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР