Българската прокуратура не намира за проблем факта, че на българските

...
Коментари Харесай

Според прокуратурата не е проблем, че медиците са получили негодни китайски маски

Българската прокуратура не намира за проблем обстоятелството, че на българските медици в лечебните заведения, Спешна помощ и РЗИ през предходната година са разпределени близо 2 млн. китайски маски, които не пазят от COVID-19. Нито пък е почнала следствие по какъв начин се е отразило това върху здравето на медицинските екипи през първата и втората вълна.

За нарушаванията стана ясно от отчет на Инспектората на здравното министерство, който е бил изпратен до прокуратурата преди повече от месец. Сега здравното ведомство заяви, че държавното обвикение е отказало да прегледа сигнала. Затова го е препратило на европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, защото става дума за платени с евросредства медицински произведения и медикаменти.

От отчета излиза наяве, че негодните за здравна отбрана маски са били разпределени измежду медиците макар обещанията на тогавашния екип на здравното министерство това да не се случва. Самите контракти за доставка на китайски защитни средства, респиратори и медикаменти са подписани нелегално, без да се търсят неустойки, изпълнени са със забавяне и са довели до спомагателни разноски от страна на България. Това, обаче, също не се е видяло проблематично за прокуратурата.
Китайските маски
Вероятно всички си спомнят какъв брой тържествено беше посрещната първата, става известно закъсняла отвън периода на контракта, пратка от китайски маски през април 2020 година, когато на летището отидоха посланиците на Китай, Съединени американски щати и тогавашният здравен министър Кирил Ананиев.

Няколко дни по-късно уеб сайтът " Биволъ " откри, че лабораторно проучване на Американския център за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) демонстрира, че закупеният от България модел китайски маски за 3 млн. евро не защищава от заразяване с коронавирусна зараза. В контракта, подписан от държавното управление, с който " Капитал " разполага е записано, че маските имат оптималната дестилация от 95%, а американският център открива, че коато става въпрос за коронавирус, тя е 33.9%. Тогава от здравното министерство оповестиха пред " Капитал ", че маските от Китай към момента не са разпределени, не са медицински, а единствено защитни и няма да бъдат давани на медиците. Както и че медицинските маски още не са получени. Какво обаче се случва на процедура?

Първата доставкаот Китай е за 1.176 млн. нестерилни маски KN95 на стойност 1.412 млн. евро. В контракта за тях е посочено категорично, че не са за здравна приложимост и че има документи за евростандарти и отчети от Националния център за надзор на качеството на продуктите за отбрана на труда (Пекин) за отбрана от прахови частици и Института за контрол на качеството на продуктите на провинция Anhui. За да удостоверят сигурността на маските, от министерството на здравеопаването са ги дали за вирусологично тестване на лаборатория " Вирусология " в Биологическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". От там са дали умозаключение, че защитните маски KN95 с производител Anhui RYZUR Medical Eqiipment Manifacturing Co., Ltd защищават 100% от вируси с величина на SARS-CoV-2 при поемане на аерозоли, които ги съдържат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР