Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за

...
Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за
Коментари Харесай

Българската прокуратура отказа да разследва ”Барселонагейт”, испанската продължава

Българската прокуратура е отказала да образува следствие по преписката за ”Барселонагейт”. За сметка на това следствието в Испания продължава с цялостна мощ, събощи "Сега ".
Медията отбелязва, че постановлението за отвод е от 12 май. Мотивите за прекратяването на преписката по абсурда, в който е забъркано и името на премиера Бойко Борисов, остават неразбираеми.
Вчера от "Сега " потърсили представителя на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов. Той заречен да ревизира, само че по-късно повече не вдигал телефона си.
Въпросната кореспонденция беше формирана в края на февруари, откакто прокуратурата се сезира сама по обявата в испанския вестник "Ел Периодико ", обвързвана с парцели и компании в Барселона, които испанските управляващи ревизират за пране на пари. Изданието разгласява три страници следствие, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и профилираното звено за битка с корупцията към испанската прокуратура проверяват дали министър председателят Бойко Борисов има отношение към "международна скица за пране на пари ", през която от 2013 година в Испания са влезнали 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона компании - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете сдружения са свързани с някогашната манекенка Борислава Йовчева.
В началото на май регистърът на преписките показваше, че на 3 април спецпрокуратурата е упълномощила инспекцията на различен орган, без да се загатва кой е той - дали е Министерство на вътрешните работи, антикорупционната комисия КПКОНПИ, Национална агенция за приходите или друга институция. Излиза, че преписката е прекъсната единствено ден откакто същата медия разгласява тази информация. Скоростта, с която спецпрокуратурата ревизира "Барселонагейт ", е рекордна, като се има поради да вземем за пример, че инспекцията за жилището на финансовия министър Владислав Горанов стои на трупчета в спецобвинението от март 2019 година
Законът споделя, че досъдебно произвеждане се образува, когато има легален мотив и задоволително данни за осъществено закононарушение. Отказът да бъде формирано следствие се управлява от по-горната прокуратура, в тази ситуация - спецапелативната.
По "Барселонагейт " има и една по-стара кореспонденция, която виси във Върховната касационна прокуратура от 2019 година Според регистъра на 22 август 2019 година прокуратурата е трансферирала топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ. Там следите на инспекцията се губят.
В Испания обаче следствието, водено против Борисов, продължава. "Разследването не е завършило, има доста данни, които продължаваме да проверяваме. С нормалните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече детайлности, защото става въпрос за класифицирана информация. "
Това дали отговор от полицията на въпросите дали са желали подпомагане от българските управляващи за разпита на Борисов или на други лица. От българската прокуратура също не дали отговор на въпроса дали Испания е поискала помощта им за показанията на Борисов. Не е ясно дали министър председателят е дал пояснения и по прекратената към този момент българска кореспонденция.
Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 година от гражданското придвижване БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След обявата на "Ел Периодико " придвижването пусна сигнали и до основния прокурор Иван Гешев, Национална агенция за приходите и Народното събрание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР