Българската Професионална футболна лига (БПФЛ) организира среща с професиналните клубове,

...
Българската Професионална футболна лига (БПФЛ) организира среща с професиналните клубове,
Коментари Харесай

Алберто Коломбо: Основната цел е да балансираме финансите от УЕФА между участващите и неучастващите в турнирите клубове

Българската Професионална футболна лига (БПФЛ) провежда среща с професиналните клубове, на която посетител бе заместник-изпълнителния шеф на Асоциацията на Европейските лиги Алберто Коломбо. Коломбо взе присъединяване в срещата на Българската професионална футболна лига с клубовете от Първа и Втора лига на България, на която той приказва за бъдещето на професионалния футбол.

Той презентира концепциите на Асоциацията свързани най-много със солидарните заплащания от УЕФА ориентирани към тимовете, които не вземат участие в европейските клубни шампионати.

" Основната цел е да понижим разликата сред средствата, които се получават от УЕФА за тимовете, които вземат участие в европейските клубни шампионати и тези, които не вземат участие ", сподели Коломбо пред клубовете.

Първоначално той показа новия формат в европейските клубни шампионати, който влиза в действие от сезон 2024/25 година. Въпросният нов формат е обвързван с увеличение на тимовете участващи в груповата фаза на трите шампионата и увеличение на мачовете. Приходи за идващия интервал (2024/27) се чака да се усилят от 3,6 милиарда евро на 4,8 милиарда евро, а концепцията е процентът на солидарните заплащания да се усили от 4,75% на 10%. Това значи, че в случай че досега, като солидарни заплащания, са се разпределяли 171,8 млн. евро сред 650 клуба в Европа, то се водят договаряния да бъдат разпределяни към 480 млн. евро сред почти същия брой клубове.

" В момента това е концепцията. Дали УЕФА ще я одобри ще стане ясно през септември ", сподели Коломбо.

Върви се към наклонността солидарните заплащания да се понижават за клубовете от топ 5 шампионатите и да се усилват за тези от останалите шампионати.

" Ясно е, че тези солидрани заплащания не могат да бъдат закрепени и зависят от присъединяване на клубовете от съответната страна в европейските шампионати, само че се върви към нарастване ", добави още Коломбо.

Промяната в европейските клубни шампионати ще докара и смяна в календара, който сигурно ще засегне и локалните шампионати и в частност българското. С увеличението на мачовете и новия формат в груповата фаза на Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите ще бъдат образувани нови спортни седмици, в които ще има европейски мачове. Новият календар УЕФА демонстрира, че последните мачове от календарната година в груповата фаза на шампионатите ще бъдат в последната седмица преди коледните празници, а първите мачове за новата календарна година в Европа са планувани за третата седмица на месец януари.

Календарът планува и седмици, в които ще играят единствено мачове в Шампионска лига и такива, в които ще се играят единствено мачове в Лига Европа и Лигата на конференциите.

Алберто Коломбо обърна внимание и към механизмите, които клубовете могат да употребяват за увеличение на приходите си на локално равнище, които не зависят от УЕФА.

" В тази част имаме три посоки – продажба на правата за статистически данни от мачовете, медия права и лицензи. В Европа 19 от по-малките лиги са се обединили и дружно продават по-добре всички тези съпътстващи права. Говорим за данните, които се събират от компании и са свързани с бетинг фирмите, телевизионните права, които могат да бъдат продавани и отвън територията на съответната лига и лицензи, които са свързани с Фентъзи лигите, електронния футбол и блокчейн технологиите ", сподели още Коломбо.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР