Българската православна църква в лицето на Старозагорския владика Киприан награди

...
Българската православна църква в лицето на Старозагорския владика Киприан награди
Коментари Харесай

Пази боже: Защо църквата награди Митрофанова?

Българската православна черква в лицето на Старозагорския епископ Киприан награди с плакет и грамота съветския дипломат в България Елеонора Митрофанова, известна със скандалните си изказвания по адрес на нашата страна. Наградата й бе връчена през днешния ден от митрополита по случай 120-та годишнина от освещаването на храм-паметника “Рождество Христово ” в град Шипка. Тридневните тържествата приключиха през днешния ден с божествена света литургия в храма, възглавена от Старозагорския митрополит Киприан и Ловчанския Гавриил.

Храмът е построен от 1885 година до 1902 година Инициативата за построяването му е най-много на Олга Скобелева, майка на именития ген. Михаил Скобелев, и на някогашният съветски дипломат в Цариград – граф Николай Игнатиев. За задачата се провежда голяма дарителска акция в Русия, а от българска страна е предоставена безплатно земята, където да се извърши градежа.



Старозагорският епископ Киприан награди и разцелува съветската посланичка Елеонора Митрофанова

Манастирът остава съветски до 1934 година, когато руското държавно управление го дава на България. През 1970 година храм “Рождество Христово ” е разгласен за исторически монумент на културата. В криптата на църквата лежат кости на към девет хиляди съветски бойци, дали живота си в Руско-турската освободителна война.

Наградата, връчена на дипломат Митрофанова, обаче идва в миг, когато Русия ускорява офанзивата в Украйна и организира противозаконни референдуми за присъединение към Федерацията в четири региона на Украйна, следени от Москва и проруските сили - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области.



На този декор наподобява необичайно решението на БПЦ и в частност на Старозагорската митрополия да бъде награждаван върховен съветски посланик, който съставлява страна, водеща действително война по отношение на самостоятелна страна. Митрополит Киприан пък с усмивка разцелува посланичката, която нееднократно е проявявала надменност към българския народ.

Самата Елеонора Митрофанова участва на тържествата в Шипка в компанията на Румен Петков. Тя взе участие и в литургията в храма със златните кубета, не пропусна да се фотографира с митрополитите Киприан и Гавриил и с рускини, пристигнали на поклонение в Шипченския манастир и в българските православни светини.



Същевременно Епархийският съвет на Старозагорска митрополия награди с медал Св. ап. Карп I-ва степен за особени заслуги към Старозагорска епархия и във връзка годишнината президента на Република България Румен Радев, Симеон Сакскобурготски и проф. Мария Нейкова, понастоящем регионален шеф на област Бургас.



Специална признателност бе изказана на някогашния Старозагорски епископ Галактион и на кмета на Казанлък Галина Стоянова за опазването на храма, както и на някогашния министър председател Бойко Борисов, при чието ръководство в интервала 2020-2021 година бяха отпуснати 4,6 милиона лв. за църковни поправки в региона на град Шипка, в това число и 1,6 милиона лв. за ремонт на 53-метровата камбанарията на черквата " Рождество Христово ", с помощта на който през днешния ден още веднъж зазвъняха в хор 17-те й камбани, както и най-голямата, която тежи 11 643 кг.

Удари ги слепият звънар Дечко Гарбатулов. През ноември той ще навърши 75 години, 56 от които постоянно бие тези камбани. " Вече приготвям заместници ", показа бай Дечко, който се похвали, че има кръстена на него внучка - Далия, която живее във Франция.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР