Българската православна църква трябва да подкрепи автокефалността на Украинската и

...
Българската православна църква трябва да подкрепи автокефалността на Украинската и
Коментари Харесай

Експерт: Основният проблем на Светия синод е страхът от Москва

Българската православна черква би трябвало да поддържа автокефалността на Украинската и по този начин да подкрепи независимостта и на Македонската. Затова приканват в петиция от фондация „ Татковина “, заяви пред „ Хоризонт “ Андрей Врабчев от фондацията.
Той обясни, че след томоса на Вселенският патриарх, който даде самостоятелност на Украинската черква от Московската патриаршия, България официално би трябвало да признае независимостта на Киев с писмо. Така ще се помогне за признаването и на Македонската черква, поискала своята самостоятелност посредством нас.

„ Ако БПЦ не признае Украинската черква, ще се окаже в неприятна обстановка – в съвсем сходни условия за едната черква да е „ за “, а за другата „ срещу “. Ние ще се самоотстраним от проблема с независимостта на Македонската черква. Ние просто ще застанем в лагера на съперниците това да се случи. То ще се случи по метод, по който ние още веднъж ще се почувстваме изгубилите “, счита Врабчев.

„ Не е загадка, че има две крила в Светия синод – едното е проруско и едно пробългарско, което в тази ситуация е и прохристиянско. Защото не е значимо единствено вцърковяването, буквата на канона, значим е духът. Християнската религия е на любовта, единението и равенството. Не можем да вървим към единство, когато някой завладява различен. Македонската черква е захласната от Сръбската, а Украинската – от Руската “, добави Андрей Врабчев, съгласно който главен проблем на Българския синод е огромният боязън от Москва.

Според него доста от проблемите на Балканския полуостров, довели до войни и раздалечаване сред страните в района, се дължат на остарели спорове сред другите християни, а в този момент е моментът „ да лекуваме тези рани “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР