Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител -

...
Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител -
Коментари Харесай

360 000 българи празнуват на Ивановден

Българската православна черква уважава паметта на Свети Йоан Кръстител - последният старозаветен оракул, който кръщава Исус Христос в река Йордан, а народът чества Ивановден.

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Исус Христос и е назван още Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята и приготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като просветител в Юдея и Галилея. Свети Йоан е почнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да приготви пътя за идването на Христос и по тази причина увещавал хората да се разкаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като знак на филтриране Йоан кръщавал покаялите се с вода.

 Снимка: Официален сайт

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е хванат и обезглавен по разпореждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната непорочност, която реализира Йоан Кръстител, както и мъченическата му гибел, са причина житията и библейските разкази да приказват за него по-скоро като за ангел, в сравнение с като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му непорочност и достолепието на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: " Покайте се, тъй като се доближава царството небесно ".

Обредното къпане за здраве продължава

Свети Иван се приема обичайно от българите като настойник на кумството и побратимството. Ивановден е един от най-почитаните празници от българите. Изпълняват се традиции и обредни практики, свързани с визията за чудотворната мощ на кръстената на Йордановден вода.

Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се прави от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се преглежда като детайл от следсватбените традиции, с които се затваря необятният кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и имениците.

В Югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до една година. Обредното къпане включва и размяната на дарове, както и гостувания и празнична софра. Народната визия за Свети Йоан като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща софра.

Обредната софра включва варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено " царя " на дружината на чешмата, където го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка, арапи. С празнично хоро приключва цялостният цикъл на обичая коледуване.

В Тракия на Ивановден се прави бит улавяне на аратлици - обредно побратимяване на ергени и мъже. Трима другари, които желаят да станат побратими, се събират поредно в къщата на всеки от тях. Започват от вкъщи на най-възрастния, като майка му ги закичва с китка бръшлян или чемшир, на която с червен вълнен конец е вързана златна паричка. Това се повтаря в дома на всеки от другарите и се съпровожда с богата софра. По традиция на този ден младоженците гостуват у своите кумове и девери, като им носят краваи, вино, ракия и млин. От своя страна кумовете ги гощават богато.

На Ивановден в Родопите годениците-ергени тържествено гостуват с родителите си в дома на избраниците си. Бъдещата свекърва умива лицето на момата-годеница и я закичва с китка и златна пара. Накрая всички сядат към богата трапеза. На този ден черпят имениците.

На Ивановден по къщите на родственици обикалят девойки, наричани водичарки. Едната е облечена като булка и целува ръка на стопаните на дома, които я подаряват с дребни дарове, най-често монети, които поставя в бакърено котле. Останалите водичарки благославят с песни всеки член от домочадието.

Името Йоан значи опрощение от Бога. Около 360 000 души носят името Иван и производните му - Йоан, Йоана, Иван, Иванка, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона.

Честит празник на именниците!
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР