Българската православна църква почита на 21 декември Света мъченица Юлиания

...
Българската православна църква почита на 21 декември Света мъченица Юлиания
Коментари Харесай

Българската православна църква почита Света мъченица Юлиания

Българската православна черква уважава на 21 декември Света мъченица Юлиания и потърпевшите с нея 500 мъже и 130 дами в Никомидия. Тя е християнска мъченица, живяла през III век във Витиния (Мала Азия).

Според нейно житие тя била щерка на знатни и богати родители езичници и била сгодена за момък на име Елевсий, който също бил богохулник от благороден жанр. Отказала обаче да се омъжи за него, защото била християнка и не желала да свърже живота си с идолопоклонник. Елевсий се опитал да я убеди да се отхвърли от вярата си, само че молбите му били безуспешни.

Когато научил за случилото се, бащата на Юлиания се отнесъл към нея с огромна свирепост и я дал да я съди Елевсий, който по това време бил шеф. По негово разпореждане Юлиания била подложена на многочислени мъчения, само че не се отрекла от вярата си.

Мнозина (според житието – 630 души) от очевидците на изтезанията също приели християнството, впечатлени от духовната мощ на Юлиания, която оставала непреклонна пред своите мъчители. Всички те били посечени с меч. Накрая самата Юлиания също била обезглавена. Това станало към 290 година

Имен ден честват: Юлиана, Юлиан, Юли, Юлия, Юлиян, Юлияна, Юлка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР