Българската православна църква почита на 2 февруари християнския празник Сретение

...
Българската православна църква почита на 2 февруари християнския празник Сретение
Коментари Харесай

Днес е голям празник, какво повелява обичаят

Българската православна черква уважава на 2 февруари християнския празник Сретение Господне . Той е прочут още като Зимна или Вълча Богородица. Това е един от четирите празника, отдадени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината.

Имен ден през днешния ден честват: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен.

Четиридесет дни след раждането на Господа Исуса Христа света Дева Мария

донесла своя Младенец в Йерусалимския храм съгласно Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Така било открито, с цел да се припомня за избавянето на израилските първородни от гибелта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изход 12:29). Затова всеки първороден като благосъстоятелност на Бог бил задължен с избрана от закона цена да бъде изплатен.

А след навършване на 40 дни от рождението, майката на първородния принасяла в жертва на Бог агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба.

Затова Дева Мария донесла младенеца в Йерусалимския храм и принесла в жертва два гълъба.

Така от тези антични времена до през днешния ден е останал обичаят

на 40-ия ден от раждането си децата да бъдат въведени в храма Господен, с цел да бъдат благословени, а на майките им да бъде прочетена очистваща молитва. В Йерусалимския храм по това време живеел благочестивият дъртак Симеон, на който от Дух Свети му било дадено, че той няма да види гибел, до момента в който не видят очите му родения от Девица. Когато Света Богородица донесла своя младенец в храма, праведният Симеон го прегърнал и в пророческо ентусиазъм извикал: „ Сега отпускаш Твоя раб, Владико... ”.

Смята се, че Богородица закриля бременните дами, майките, раждаемостта и фамилията. Според националното вярване през този ден бременните не би трябвало да работят, тъй като децата ще се родят белязани.

Мъжките и женските животни би трябвало да са разграничени през днешния ден - по този начин ще се усили плодовитостта им и те ще бъдат здрави.

Жените не би трябвало да пипат остри предмети, да не режат самун, конци или дърва, с цел да бъдат здрави децата.

Според поверието на днешния ден мъжете и дамите не би трябвало да вършат секс, с цел да не заченат дете.

Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще пристигна в къщата се гадае какво дете ще се роди първо мъжко или женско. Според други вярване бъдещият брачен партньор на момичето ще наподобява по външен тип и манталитет на оня мъж, който срещне през днешния ден пръв.

В националните показа света Богородица е настойничка на бременността и родилките, само че също

е „ вълча Богородица ”, обвързвана с животни, олицетворяващи демоничните сили. Така по едно и също време се уважава християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото посредством житна жертва, полово самоограничение и редица забрани с вълшебен темперамент.

Днешният празник се назовава още и Петльовден. На него се чества за плодовитостта на момчетата - на някои места с мъжки аналог на обичая Бабинден. Тази традиция евентуално идва от античен славянски празник в чест на лова, на който се приемало новото потомство ловци.

На Петльовден там, където има първороден наследник,

в ранни зори дамите стават и стартират мерки. Кулминацията е ампутиране на главата на петел, с чийто кръв се напръсква портата на дома. След това се прави курбан с варения петел и парен зелник или тиквеник.

Във видеото горе вижте 10 от най-известните манастири в България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР