Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий.

...
Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий.
Коментари Харесай

Църквата почита днес светите братя Кирил и Методий

Българската православна черква уважава през днешния ден светите братя Кирил и Методий. Денят ще бъде маркиран с празнична Света литургия, отслужвана във всички епархии.

11 май е професионален празник на библиотекарите, а също и патронен празник на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " и на Националната гимназия за антични езици и култури " Св. Константин-Кирил Философ ".

Светският празник за св. Кирил и Методий, който през днешния ден се отбелязва на 24 май, бележи началото си през Възраждането и се свързва с учебните тържества, които са били проведени на 11 май, когато църквата към този момент е почитала основателите са славянската книжовност. Първи вести за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската книжнина има в " Христоматия славянского язъка " от 1852 година на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на светите братя е почетен в българската черква " Св. Стефан " в Цариград дружно със работа и за св. Иван Рилски.

На страниците на " Цариградски вестник " от 26 април 1858 година се оповестява, че в Пловдив и други градове българите почнали да празнуват св. Кирил и Методий вместо Три светии като учебен празник.

От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий, а след Освобождението става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда концепцията за химн.

 Паметникът на Солунските братя пред Националната библиотека
© Юлия Лазарова

Паметникът на Солунските братя пред Националната библиотека

През 1892 година в Русе Стоян Михайловски, тогава преподавател в Мъжката гимназия, написва " Върви, народе възродени... ". През май 1901г. учителят от Петокласното ловчанско учебно заведение Панайот Пипков написва музиката към текста и песента се трансформира в български учебен химн.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страна и Църква, към този момент се празнува на един ден - единствено на 24 май. След 1969 година се организира изкуствена секуларизация посредством обособяване на църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден към този момент има два празника - църковен (11 май) и всемирски (24 май).

През 1980 година папа Йоан Павел II разгласи славянските първоучители за настойници на Европа.

Имен ден честват : Кирил, Кирилка, Кирчо, Киро, Методи, Методий.

Навършват се 1150 година от успението на св. Кирил.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР