Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил.

...
Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил.
Коментари Харесай

Архангеловден е! Ето какви са традициите и обичаите

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Свети Архангел Михаил. Църковният празник е именуван от народа Архангеловден.
Според православната черква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи постоянно пред престола на Господ.
Денят на Свети Архангел Михаил - пълководец на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значителност след Димитровден есенен празник на Българската православна черква. Архангелската протекция е нужна на вярващите в духовно-нравствения им живот и в битката им с изкушенията. Затова светецът символизира тържеството на положителното, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.
В българската национална традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на индивида. На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на индивида от тялото, по тази причина в съботата преди празника е Архангелова задушница - една от трите огромни задушници през годината.
В доста региони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се вършат обредни хлябове, чиято пластика припомня тази на хлябовете, приготвяни за заравяне или помен.
На този ден честват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР