Българската православна църква почита днес паметта на св. пророк Илия

...
Българската православна църква почита днес паметта на св. пророк Илия
Коментари Харесай

Илинден е! Какви са обичаите на този ден и на кого да честитим днес

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на св. оракул Илия - един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в Единия Бог.

Християнската черква го назовава още от древността "пророк и предсказател на великите Божи каузи ", "ангел в плът " и "предтеча на второто Христово пришествие ".

Според националното вярване на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида. Не се върви на плаж, тъй като морето взима жертва на този ден. Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

Той живял към 900 година прочие Христа и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, татко му получил привидение - внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък.

Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не пердах се, твоят наследник ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч. " Това изяснява и името на Илия, което значи мощ господня.

Хората от всички времена са оказвали респект към неговата нравствена извисеност и духовна непосредственост с Бога. И до през днешния ден стъпките му в Палестина се считат за осветени от силата му.

Денят на св. оракул Илия е измежду най-почитаните от българския народ празници. Много от православните храмове у нас, изключително в Югозападна България, носят името му.

 черква Thinkstock

Вярващите почитат светеца, който е настойник на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

Св. Илия носи дъжд и влага и закриля живота.

Заради силата, която имал, нашият народ го назовава Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В националните показа той препуска по небето със златна каляска, от която изпраща огнени стрели.

В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба. Празнуват и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като св. Илия е техен настойник.

Днес имен ден честват - Илия, Илиян, Илко и Илияна.

 лято дърво дъжд iStock

На Илинден селските стопани у нас вършат молебени за дъжд, а в обособени райони в България в деня против празника се прави и обредното преследване на дракон - знак на сушата.
 image2_16x9.png Сезонът на Рака е прочувствено време за равносметка и бягство от драмата: какво да чака всяка зодия На фокус
Този празник в България носи и различен знак - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското иго, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.

По остарял жанр този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден. Но без значение, че не е точната историческа дата, денят на свети Илия е мотив да сведем глава пред героизма на въстаниците.
 10 поверия, които носят шанс  10 поверия, които носят шанс  10 поверия, които носят шанс  10 поверия, които носят шанс
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР