Българската православна църква почита днес паметта на Св. мъченик Трифон.

...
Българската православна църква почита днес паметта на Св. мъченик Трифон.
Коментари Харесай

Църквата почита паметта на Св. мъченик Трифон

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Св. страдалец Трифон.

Св. Трифон е раннохристиянски страдалец, уважаван както от Православната черква, по този начин и от Римокатолическата черква.

Св. страдалец Трифон се родил към 225 година в Комсада, покрай Апамия, в малоазийската област Фригия, в Римската империя. Родителите му били надълбоко вярващи християни и овреме се потрудили да разгорят в сърцето му обич и лоялност към Бога.

По времето на император Деций Траян ( 249-251), който идва на престола след Филип, правоприемник на Гордиан, Св. Трифон бил отведен в Никея (днес Изник, Турция) при префекта на провинция Ориент - Акилинус , с обвиняването, че не желае да принася жертва на езическите богове. Изведен на съд, Св. Трифон изповядал вярата си в Христос, поради което бил подложен на редица мъчения , които твърдо понесъл. Като схващат, че не могат по никакъв метод да пречупят волята му и уплашени от убедителността на образеца му, палачите го обезглавили. Така Св. Трифон, който не пожелава да се отхвърли от вярата си, умира като страдалец за православната религия.

Основен център на култа към Св. Трифон във Византия са Мала Азия и Константинопол. През 1204 година кръстоносците отнасят мощите на светеца от Константинопол в Рим и това способства неговата популярност да се популяризира и на Запад.

Денят на Св. страдалец Трифон се отбелязва в началото у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 година, след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна черква, датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Св. страдалец Трифон стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР