Българската православна църква, която традиционно е близка до Русия, избра

...
Българската православна църква, която традиционно е близка до Русия, избра
Коментари Харесай

АФП: Новият български патриарх подкрепя Кремъл

Българската православна черква, която обичайно е близка до Русия, избра нов патриарх през днешния ден. 52-годишният Даниил зае позиция в интерес на Кремъл след съветската инвазия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.
Прочетете още
 

Подкрепен с 69 от общо 138 гласа, подадени от събранието на делегатите и Светия синод, висшият орган на църквата, той завоюва избора пред противника си Григорий, който беше избран от специалистите като безпристрастен и получи 66 гласа (3 гласа бяха оповестени за невалидни).

Той наследява патриарх Неофит, който умря през март, откакто служи повече от 10 години, и който прикани за преустановяване на войната в Украйна.

Даниил, въпреки това, поддържа съветската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 година, показват анализаторите.

Той също по този начин остро подлага на критика решението на българското държавно управление от септември 2023 година да изгони главата на Руската черква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, упрекнати, че служат на съветските геополитически ползи.

Българската православна черква съставлява повече от две трети от популацията.

Руският патриарх Кирил, който поддържа войната, не участва на церемонията.

Именно неговият интернационален противник, Константинополският патриарх Вартоломей, участва на обилната гала по интронизацията на патриарха в позлатения купол на църквата, носеща името на съветския светец Александър Невски в София.

През юли 2023 година Вартоломей отслужи литургия в Истанбул в памет на жертвите на войната в Украйна в наличието на украинския президент Володимир Зеленски.

През май 2022 година Украинската черква разгласи скъсването на връзките си с Русия, обявявайки своята " цялостна самостоятелност " от съветските религиозни управляващи.

Роден като Атанас Николов на 2 март 1972 година, новият патриарх Даниил приключва богословие в Софийския университет. От 2018 година той е митрополит на Видинската епархия.

През ноември 2022 година той издава указания до своите свещеници, в които подлага на критика наклонността " да се сее ненавист към една от воюващите страни, посочена като единствен агресор ".

След края на комунизма, който наложи атеизъм, доста българи се обърнаха към религията. Според неотдавнашно изследване на Галъп 58% от тях се афишират за вярващи.

Член на Европейски Съюз и НАТО, славянска и православна страна, България е исторически и културно близка до Москва. Но връзките са обтегнати от началото на съветската инвазия в Украйна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР