Българската православна църква днес почита Света мъченица Марина. На този

...
Българската православна църква днес почита Света мъченица Марина. На този
Коментари Харесай

Християните почитат днес Света Марина

Българската православна черква през днешния ден уважава Света мъченица Марина. На този ден честват всички, които носят името на светицата, означаващо " морска ".

Света Марина е била щерка на езически сановник в Антиохия през III век. От дребна тя е възпитавана от татко си в идолопоклонничество, само че решила да одобри християнството и да се покръсти.

Пръв неин гонител станал самият ѝ татко. Когато Марина е на 16 години, шефът на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения за това, че не желала да се откаже от вярата си. Неочаквано Олимврий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя още веднъж почнала да се моли да бъде покръстена и внезапно веригите към врата ѝ се раздрали и тайнствена светлина окъпала младото момиче. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена ария. След това била наказана на гибел и посечена с меч.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които имат вяра в нея, пророкува или дава препоръки какво да се направи, с цел да се спасят вярващите от заболявания и несгоди.

В българските национални вярвания Света Марина се приема за настойничка на водите и най-много на Южното Черноморие. В деня, когато се уважава нейната памет, се счита, че водата в църквите и манастирите, носещи нейното име, е лечебна.

Света Марина се приема като настойничка и на брака.

В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като стопанка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.

Според вярванията днешният ден е прочут и като Горещници, които стартират от 15 юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР