Българската подкрепа за Украйна е от изключително значение от 2014

...
Българската подкрепа за Украйна е от изключително значение от 2014
Коментари Харесай

Прошенко: Нека спрем Путин в Украйна


Българската поддръжка за Украйна е от извънредно значение от 2014 година насам. Тя ни разреши да си поемем въздух. Моята безапелационна рекомендация към България и към нашите сътрудници в НАТО е „ дано спрем Путин в Украйна “. Да не се постанова да го стопираме в други страни, без значение дали в България, Румъния или Полша. Путин е особено подготвен от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) измамник и не би трябвало да му имаме доверие, когато приказва за мирни договаряния.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Петро Порошенко, президент на Украйна /2014-2019 г./

Днес Парламентарната асамблея /ПА/ на НАТО одобри декларация за поддръжка за Украйна до победа. Това се случи в границите на съвещанието на ПА в София.

Порошенко акцентира голямото значение на днешното решение.

„ Досега имахме послания и резолюции, че светът, НАТО и Европейски Съюз ще бъдат с Украйна, докато е належащо. Това обаче е разказът на Путин, тъй като той има интерес от безкрайна война, с цел да измори Европа. Днес имаме напълно друга резолюция. Това се случва за първи път в София. Имаме заричане " да стоим с Украйна до успеха ". Искаме доставка на оръжия, затваряне на въздушното пространство, наказания против Русия, финансова поддръжка за Украйна, единствено с цел да създадем успеха допустимо най-бърза “, сподели президентът.

Петро Порошенко акцентира основната роля на България за защитата на Украйна.

„ Искам особено да подчертая, че ролята на България е извънредно значима. България има неповторима военна промишленост. От 2014 година ние получаваме с не доста огромен звук, с не доста реклама, само че получаваме оръжията, които са ни нужни, с цел да си поемем въздух - артилерия, снаряди, минохвъргачки, мини и доста, доста други неща. Това изигра доста значима роля за нашата дарба да водиме война. Прекроените украински въоръжени сили след 2014 година изненадаха света. Путин очакваше, че ще завоюва войната в границите на три дни, а към този момент минаха месеци и ние го спряхме “, изясни Порошенко.

Той уточни, че след анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 година е получавал въпроса „ Защо не дадете Крим на Путин и това да донесе мир на континента? “.

„ Отговарям „ Не! “, тъй като на Путин не му би трябвало Крим. Другият въпрос беше: „ Добре, господин президент, за какво не дадете на Путин Донбас… това ще постави завършек на войната? “. И тук давам отговор с „ Не “, тъй като на Путин не му би трябвало Донбас. Какви са доказателствата? Той изцяло унищожи Донбас. Ако през днешния ден видите картинката в Угледар, Бахмут, Авдеевка, Маринка, Лисичанск, Северодонецк, Буча, Ирпин и други градове, ще видите, че на тази територия няма никакъв живот. Путин желае да унищожи Украйна и по тази причина не му е нужна даже самата Украйна. Путин желае доминация в цяла Европа. Това е налудничавата концепция на императора “, акцентира Порошенко.

„ Путин може да каже, че и България също е била част от Руската империя. Германския град Дрезден е мястото, където е служил и той счита, че доста германци в Дрезден ще приветстват Русия. Така, както е очаквал, че някой тук ще го посрещне. Ето за какво единственият урок, който би трябвало да научим, е, че би трябвало да бъдем единни, мощни и решителни. Не бива да разрешаваме на Путин да ни плаши и не би трябвало да му се доверяваме. Моята безапелационна рекомендация към България и към нашите сътрудници в НАТО е - „ дано спрем Путин в Украйна “. Да не се постанова да го стопираме в други страни, без значение дали в България, Румъния, Полша “, сподели още президентът.

На въпрос на БГНЕС дали договаряния за мир са вероятни, каквито индикации даде съветският президент през последната седмица, Порошенко отговори:

„ Когато Путин споделя, че е подготвен за мирни договаряния, апелирам, не му се доверявайте. Путин е офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), особено подготвен да лъже. Мога да потвърдя това от петте години на моето президентство и интензивния разговор с Путин. Не гледайте какво споделя, а вижте какво прави. В деня, в който съобщи, че е подготвен за договаряния, той нападна търговски център в Харков с балистични ракети, крилати ракети и управляеми бомби. Там починаха 16 цивилни, в това число деца, 42-ма са тежко ранени, а 10 към момента са в неопределеност. Това е единствено един фрапантен миг в един украински град, с една офанзива на Путин. Това е цената, която Украйна заплаща поради тези, които към момента си мислят, че може би Путин ще ни каже нещо позитивно. Не! Путин схваща единствено езика на силата, а с цел да водим ефикасни договаряния, би трябвало да сме мощни. “

„ Знаете ли кой е най-хубавият договарящ за мир с Путин? Кой е най-хубавият посланик? Това са въоръжените сили на Украйна. И ние би трябвало да ги създадем по-силни. Трябва да подобрим техните качества. Да им доставяме оръжия и нови технологии, да постановяваме наказания на Русия, с цел да понижим опциите на Путин да финансира войната, да осигурим финансовите запаси, и да им пратим покана за присъединение към НАТО. Това е най-хубавият отговор на Путин, в случай че той желае да показва мир “, отсече Петро Порошенко. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР