Българската общност в Аржентина е мост между нашите две страни,

...
Българската общност в Аржентина е мост между нашите две страни,
Коментари Харесай

Президентът връчи орден Мадарски конник на аржентинския посланик

Българската общественост в Аржентина е мост сред нашите две страни, съобщи президентът Румен Радев, който удостои посланика на Република Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с медал " Мадарски конник “ първа степен за приноса на дипломата в развиването и задълбочаването на двустранните връзки, оповестиха от прессекретариата на президента . На събитието участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

В словото си на тържествената гала, която се състоя в Гербовата зала на " Дондуков “ 2, президентът Радев акцентира поредните старания на дипломат Атанасоф за задълбочаване на политическите връзки, разширението на търговско-икономическите връзки и укрепването на другарството сред българския и аржентинския народ. Държавният глава открои значимия принос на дипломата в усилването на капиталовия интерес на Аржентина към България, както и разгръщането на деловите и културни връзки сред двете страни в интервал кондензиран с невиждани световни и районни рецесии.

Румен Радев изрази благодарност за дейната целогодишна поддръжка, която Аржентина оказва на българските антарктически експедиции. " След броени дни ние ще изпратим от тук, от Гербова зала, следващата полярна експедиция и още веднъж ще разчитаме на вашето другарство, съдействие и безкористна поддръжка “, съобщи президентът.

Като акцент в активността на дипломат Атанасов президентът уточни тържественото отбелязване, което аржентинското посолство провежда в чест на 90-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред България и Аржентина. По думите на президента лекциите, които дипломат Алфредо Атанасоф е изнесъл в Софийския университет " Св. Климент Охридски “ и УНСС са съдействали младежите в България да усетят доста по-близо Латинска Америка и Аржентина.

Посланик Атанасоф изрече признателност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие и напомни, че Аржентина е първата страна от Латинска Америка, която открива дипломатически връзки с България. Като триумфи в връзките сред двете страни по време на задачата си в България, той посочи подписването на нов меморандум сред антарктическите институти на двете страни, визитата у нас на губернатора на провинцията с най-голяма българска колония в Аржентина, споразуменията за съдействия в региона на културата и образованието, политическите съвещания сред южноамериканската страна с българското Министерство на външните работи и подготовката за осъществяване на аржентино-българска комисия за двустранно икономическо съдействие. 

" За мен е двойно самопризнание да бъда дипломат на моята страна в родината на моя дядо и да съм част от най-голямата българска диаспора в Латинска Америка. За Аржентина България е другарска страна, с която споделя съществени полезности като мир, независимост и правдивост. Чакат ни още незавършени задания и съм сигурен, че тясното съдействие сред нашите страни ще продължи и в бъдеще “, сподели още дипломат Атанасоф.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР