Българската независима енергийна борса внесе в Комисията за енергийно и

...
Българската независима енергийна борса внесе в Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Променят правилата на борсовия пазар след шоковото поскъпване на тока

Българската самостоятелна енергийна борса внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране предложение за промени в Правилата за работа на

Предвижда се унищожаване на " застраховка-гаранция " като тип поръчителство на пазарен сегмент " Двустранни контракти ". По този метод на всички борсови сегменти ще продължат да бъдат изисквани обезпечения под формите на паричен депозит и банкова гаранция или композиция сред тях.

От Министерството на енергетиката напомнят, че това е една от ограниченията, препоръчани от държавното управление на 27 септември, за Целта е тя да бъде внедрена оптимално бързо в активността на борсовия оператор.
 Държавата желае да стопира цената на тока, само че към момента не знае по какъв начин
Държавата желае да стопира цената на тока, само че към момента не знае по какъв начин

Бизнесът вижда трагична обстановка, а още не е настъпила зимата и цените са на шокови равнища

Според енергийния министър смяната в разпоредбите за работа на борсовия пазар ще спомага за повишение на прозрачността и за възстановяване на действието му.

От своя страна изпълнителеният шеф на БНЕБ Константин Константинов съобщи, че се прави всичко, което е в пълномощията и опциите на борсовия оператор, за улеснение на комерсиалните участници и за обезпечаване на по-ефективна търговия на борсата, тъй че да има действителна изгода за потребителите на електрическа сила у нас.

Мотивите за импортираното в КЕВР предложение са повишение на отбраната на спазващите разпоредбите търговски участници, които, при вероятно несъблюдение на отговорностите на насрещната страна, ще могат по-лесно и по-сигурно да удовлетворят финансовите си искания от обезпечението, което са изискали да бъде предоставено.

Предстои предлагането да бъде разисквано от КЕВР.
 Да не чупим добре работещ борсов пазар, желае шефът на БНЕБ
Да не чупим добре работещ борсов пазар, желае шефът на БНЕБ

Ако свободният пазар бъде урегулиран, сме щели да се върнем 15 години назад
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР