Българската народна банка публикува на официалния си сайт най-важните въпроси

...
Българската народна банка публикува на официалния си сайт най-важните въпроси
Коментари Харесай

Колко ще стане заплатата ми при преминаване към еврото и какви ще са цените в магазините - БНБ отговаря - Икономика

Българската национална банка разгласява на формалния си уебсайт най-важните въпроси и способени отговори, свързани с еврозоната и прекосяването на страната ни от лв. към еврото.

Ето цялостният текст на известието на Българска народна банка:

Какво е еврозона?

Еврозоната е обединяване на тези страни членки на Европейския съюз, които са въвели еврото като своя национална валута. Общата валута, единната парична политика, целяща ценова непоклатимост, и координацията на икономическите и фискалните политики са основните характерности на Икономическия и паричен съюз (ИПС). Всички новоприсъединили се страни членки на Европейски Съюз вземат участие в ИПС с дерогация във връзка с общата валута и единната парична политика досега на тяхното присъединение към еврозоната (с изключение на Дания), с което те стават пълноправни участници и в Икономическия и паричен съюз.

Когато еврото беше въведено за първи път през 1999 година – първо за безналичните разплащания при търговски и финансови интервенции – еврозоната беше формирана от 11 от тогавашните 15 страни – членки на Европейски Съюз. Броят на участващите страни се усили до 12 на 1 януари 2001 година с присъединението на Гърция, единствено една година преди появяването на наличната форма на еврото като банкноти и монети. На 1 януари 2007 година Словения стана 13-ия член на еврозоната, последвана година по-късно от Кипър и Малта, от Словакия на 1 януари 2009 година, Естония на 1 януари 2011 година, Латвия на 1 януари 2014 година, Литва на 1 януари 2015 година и Хърватия на 1 януари 2023 година

Всички страни – членки на Европейски Съюз, имат задължението да се причислят към еврозоната, когато изпълнят нужните условия за въвеждане на еврото, до тогава те вземат участие в Икономическия и паричен съюз на Европейски Съюз като страна членка с дерогация. Единственото изключение е Дания, която има право на безучастие, посочено в протокол, прибавен към Договора, макар че при предпочитание в бъдеще страната може да вкара еврото.

Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана са приели еврото като своя национална валута по силата на специфични парични съглашения с Европейски Съюз и могат да издават свои лични евромонети в границите на избрани ограничавания. Черна гора и Косово също са приели еврото като национална валута, само че с едностранни актове. Тъй като нито една от шестте страни не е членка на Европейски Съюз, те не са част от еврозоната.

Кои страни са част от еврозоната?

Държавите членки на еврозоната са 20: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция и Хърватия.

Какво е Европейска централна банка?

Съгласно Договора за действието на Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки (НЦБ) на всички страни членки на Европейски Съюз, без значение дали те са приели еврото или не, образуват Европейската система на централните банки (ЕСЦБ). С присъединението на България към Европейски Съюз от 1 януари 2007 година Българската национална банка е част от ЕСЦБ.

ЕЦБ и националните централни банки на страните членки, чиято парична единица е еврото, дружно съставляват Евросистемата.

ЕЦБ е основана като център на Евросистемата и на ЕСЦБ и е основана във Франкфурт на Майн, Германия. ЕСЦБ и Евросистемата ще съществуват редом, до момента в който има страни – членки на Европейски Съюз, които не са приели еврото за своя валута.

Основната цел на Евросистемата е да поддържа ценова непоклатимост, запазвайки цената на еврото. Чрез поддържането на ниски, постоянни и предвидими равнища на инфлацията се цели да се подкрепят жителите и бизнеса в планирането на спестяванията и разноските им. Целта е на следващия ден хората да могат да купят с парите си толкоз, колкото и през днешния ден. Чрез своя Управителен съвет ЕЦБ дефинира паричната политика за цялата еврозона – обединен паричен орган с единна парична политика и съществена цел поддържане на ценова непоклатимост.
ЕЦБ способства за сигурността и стабилността на европейската банкова система, създава и емитира евробанкноти, ръководи и поддържа естественото действие на платежните системи, способства за опазване на финансовата непоклатимост.

Какви са критериите за приемане на еврото?

Постигането на номинално и стабилно доближаване е изискването за участие, според Договора за Европейски Съюз, което страната ни би трябвало да извърши. Постигането на такова доближаване се дефинира от осъществяване на критериите за участие в еврозоната, дефинирани в Договора от Маастрихт, а точно:

• Критерий за ценова непоклатимост, съгласно който междинният ритъм на инфлация не надвишава с повече от 1.5 процентни пункта междинния ритъм на инфлация в трите страни членки с най-хубави резултати в региона на ценовата стабилност;

• Бюджетният недостиг да не надвишава 3% от БВП;

• Държавният дълг да не надвишава 60% от БВП;

• Средният размер на номиналния дълготраен лихвен %, измерен посредством доходността на десетгодишните държавни облигации, деноминирани в национална валута, за интервал от една година преди оценката да не надвишава с повече от 2 процентни пункта междинната стойност на индикатора за трите страни членки с най-хубави резултати в региона на ценовата стабилност;

• Участие на националната валута във Валутно-курсовия механизъм II за интервал от минимум две години преди оценката, без обезценяване по отношение на централния курс към еврото.
Наред с осъществяването на правни, стопански и структурни ограничения за подсилване на конкурентоспособността и устойчивостта на стопанската система, пътят към плавното приемане на еврото е обвързван и със задълбочено обмисляне и практическа подготовка за приемане на единната валута както от администрацията, по този начин и от бизнеса и жителите.

Какви са изгодите от еврото?

Еврото предлага доста изгоди за жителите, компаниите и стопанските системи на страните, които го употребяват. Някои от тях са:

• елементарно сравняване на цените сред страните членки на еврозоната, което ускорява конкуренцията сред предприятията, като по този метод облагодетелства потребителите;

• ценова стабилност;

• опция за компаниите по-лесно, по-евтино и по-безопасно да търгуват в еврозоната и с останалата част на света;

• повишение на икономическата непоклатимост и растежа;

• по-добре интегрирани и заради това по-ефективни финансови пазари;

• по-голямо въздействие в международната стопанска система посредством потреблението на втората в света аварийна валута;

• осезателен знак на европейската еднаквост.

Много от тези изгоди са взаимосвързани. Например, икономическата непоклатимост е от изгода за стопанската система на дадена страна от Европейски Съюз, защото улеснява държавното управление да взима стратегически дълготрайни решения. Но икономическата непоклатимост е от изгода и за компаниите, защото води до понижаване на несигурността и подтиква вложенията. Това на собствен ред е от изгода за жителите поради повишението на заетостта и по-качествените работни места.

Кой дава отговор за координацията на подготовката на България за въвеждане на еврото?

Координационният съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната (по-нататък именуван „ Съветът “) е виновен за организирането, координирането и наблюдението на практическата подготовка на Република България за участие в еврозоната. Съветът дава отговор и за създаването, осъществяването и, при нужда, за актуализацията на Националния проект за въвеждане на еврото в Република България.

Сред функционалностите му са още одобряването на документи, действия и начинания, свързани с подготовката за приемане на единната европейска валута, както и периодическото докладване пред Министерския съвет за напредъка по подготовката. Съветът е основан още през 2015 година (с Постановление № 168 на Министерския съвет), като неговата активност е обновена след присъединението на българския лев към Валутно-курсовия механизъм II.

Съветът се ръководи взаимно от шефа на Българската национална банка и министъра на финансите, който е народен координатор на подготовката на Република България за участие в еврозоната.

Членове на Съвета са:

• Ръководителите на работните групи и подгрупи, които експертно подкрепят работата на Съвета и чийто обсег на активност е разказан в Плана за въвеждане на еврото в Република България, измежду които заместник-министър на финансите, заместник-министър на стопанската система и промишлеността, подуправителите на Българска народна банка и член на КФН;

• Заместник министър-председателят по ръководство на европейските средства;

• Заместник-министър на външните работи;

• Заместник-министър на правосъдието;

• Заместник-министър на електронното управление;

• Заместник-министър на вътрешните работи;

• Председателят на Държавната организация „ Национална сигурност “;

• Заместник-министър на превоза и известията.

Къде мога да открия цялостната и вярната информация за въвеждането на еврото в България?

Интернет страницата за еврото, която ще стартира да работи от края на март 2023 година, ще бъде главен институционален канал за информиране на жителите и бизнеса за въвеждането на еврото в България. На нея ще се разгласява информация за:

• Ползи от въвеждане на еврото;

• Полезна практическа информация, включително времеви интервали и способи за обмяна на валута и двойно означение на цените, промени за жителите и за бизнеса;

• Външен тип и защитни детайли на евробанкнотите и монетите;

• Добри практики и опит на други страни, въвели еврото;

• Документи, регламентиращи процеса по въвеждане на еврото: Националния проект, Закона за въвеждане на еврото, насоки/препоръки, свързани с приемането на еврото в разнообразни браншове и други

Информация ще може да се получи и на специфична безвъзмездна телефонна линия, която ще бъде разкрита по-късно. Предвижда се да бъде създадено и мобилно приложение.

Неговата функционалност ще бъде да осведоми и да даде опция за пресмятане на цената на артикули и услуги от левове в евро и назад.
За положителното информиране на жителите и бизнеса по отношение на въвеждането на еврото ще бъде извършена всеобхватна информационна акция. Ще бъдат употребявани разнообразни канали за информиране на обществото: ТВ канали, радио, обществените мрежи, онлайн и печатни медии и други

По какъв курс ще се обменят левовете в евро след въвеждането на еврото в България?

Зaмянaтa нa лeвa c eвpo ще стане пo ceгaшния ĸypc 1,95583 лева зa 1 eвpo. Ангажиментът на българските управляващи страната ни да се причисли към еврозоната само със настоящия закрепен курс е доказан както в Националния проект за въвеждане на еврото в Република България, признат от Министерския съвет през месец май 2022 година, по този начин и в Решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 година

Какво значи превалутиране от левове в евро?

Превалутирането значи физически продан на левове в брой за евро и преизчисление на цените, депозитите, заемите, финансовите принадлежности и другите балансови позиции от левове в евро. Превалутирането ще се прави посредством използването на неотменимо закрепения валутен курс от 1,95583 лв. за 1 евро, който ще бъде доказан с изменение на Регламент (ЕO) № 2866/98 на Съвета от 31 декември 1998 година по отношение на валутните курсове към еврото на валутите на страните членки, които одобряват еврото.

Превалутирането на цени и парични единици от левове в евро ще се извърши посредством използване на цялостния дигитален размер на закрепения курс на превръщане, т.е. потребление на всичките пет знака след десетичната запетая. Получената сума ще се закръглява до два знака след десетичната запетая въз основата на третия знак след десетичната запетая в сходство със следното математическо предписание за закръгляване:

1. когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен;

2. когато третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се усилва с едно.

Не се позволява преизчисляване на цени при курс, друг от закрепения обменен курс. Няма да се позволява налагането на спомагателни такси и комисиони за преизчисляването върху потребителите.

Как ще се превалутират сметките от левове в евро?

От датата на участие на България в еврозоната всички типове сметки: разплащателни сметки, депозитни сметки, настоящи бюджетни сметки, спестовни сметки, набирателни сметки, ликвидационни сметки и други сметки в локални банки, както и платежни сметки при други снабдители на платежни услуги (платежни институции и сдружения за електронни пари), ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро.

За тези сметки няма да работи временен интервал. Това значи, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офис на доставчика на платежни услуги (банка, платежна институция или сдружение за електронни пари).

Това е един бърз и комфортен метод за подмяна на левовете с евро без специфичен ангажимент за самия титуляр на сметката. От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите заплащания ще се правят единствено в евро.

С въвеждането на еврото левът незабавно ли престава да бъде законно платежно средство?

През първия един месец от датата на въвеждането на единната европейска валута в Република България левът и еврото ще бъдат в обращение по едно и също време, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. След приключването на този един месец еврото ще остане единственото законно платежно средство в България.

Едномесечният временен интервал ще спомогне да се обезпечи еволюционен преход към новата валута. През този един месец жителите ще могат да заплащат и в двете валути в комерсиалните обекти и центровете за услуги. От друга страна, търговците би трябвало да връщат рестото на клиентите си извънредно в евро в случай че не могат да го създадат от на практика съображения.

Така на процедура част от левовете в обращение ще бъдат обменени посредством търговците и лицата, предоставящи услуги, като по този метод ще се обезпечи още един обменен канал за българските жители.

Същевременно в осъществяване на Регламент (EО) № 974/98 на Съвета от 3 май 1998 година по отношение на въвеждането на еврото ще бъде признато предписание, съгласно което в този временен интервал търговецът може да не приема повече от 50 броя монети в левове и стотинки в границите на една трансакция с купувача.

Как ще се прави обмяната на парите по сметки?

Преобразуването на банковите сметки от левове в евро ще се извърши в деня на въвеждането на еврото. Всички средства в левове по настоящи, депозитни, спестовни и други сметки в локални банки и други снабдители на платежни услуги ще бъдат преобразувани в евро гратис в деня на въвеждането на еврото. Ето за какво в месеците след решението на Съвета на Европейски Съюз, че България дава отговор на изискванията за приемане на еврото и преди въвеждането на еврото, жителите ще бъдат поканени да подават допустимо най-вече левови банкноти и монети в банкови сметки. Считано от деня на въвеждането на еврото, в България всички безналични заплащания ще се правят единствено в евро.

Как ще се прави обмяната на парите в брой? Къде и докога ще могат да се обменят левовете с евро след въвеждането на еврото в България? Ще има ли такси?

От датата на въвеждане на еврото Българската национална банка ще обменя гратис, в безкрайно количество и без ограничаване във времето, банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс 1,95583 лева зa 1 eвpo.

През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото в България банките и „ Български пощи “ ЕАД ще обменят гратис на каса банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс.

През идващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в евро, само че ще имат право да постановат такса за тази услуга.
След приключването на първите 12 месеца от въвеждане на еврото банките и „ Български пощи “ ЕАД могат да преустановят услугата за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в брой.

Докога ще може да се заплаща с левове?

През първия един месец от датата на въвеждането на еврото в България левът и еврото ще бъдат в обращение по едно и също време, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство (т.нар. интервал на двойно обращение на лв. и еврото). След приключването на този един месец еврото ще остане единствената валута на страната ни.

Ако заплащам в левове, имат ли право да ми връщат в евро и противоположното?

През първия месец от въвеждане на еврото жителите ще могат да заплащат и в двете валути в комерсиалните обекти и центрове за услуги.

В този интервал търговците ще имат обвързване да връщат рестото на клиентите си само в евро. Само при положение на справедлива неспособност търговецът ще има право да върне остатъка в брой в левове или в левове и евро. По този метод ще се обезпечи още един обменен канал за подмяна на лв. с еврото и за евакуиране на лв. от обращение.

В осъществяване на Регламент (EО) № 974/98 на Съвета от 3 май 1998 година по отношение на въвеждането на еврото ще бъде признато предписание, съгласно което в този един месец търговецът може да не приема повече от 50 броя монети в левове, в това число стотинки, в границите на една трансакция с купувача.

Кога ще стартират да се показват цените и в евро?

Един месец откакто Съветът на Европейски Съюз вземе решение за приемане на еврото в Република България, ще влезе в действие условие за наложително обозначаване на цените по едно и също време в левове и евро. Това обвързване ще продължи да бъде в действие 12 месеца от датата на приемане на еврото.

Откога ще се вкара двойно обозначаване на цените в евро и в лв.?

Планира се задължението за двойно обозначаване на цените да стартира да работи един месец след решението на Съвета за приемане на еврото в Република България и да остане в действие 12 месеца след приемането на европейската валута. Опитът на страните членки, последно въвели еврото, демонстрира, че това обвързване е дало доста положителни резултати. То е спомогнало за попречване на повишението на цените, позволявайки на потребителите да разпознават елементарно търговци и други бизнеси, непозволено завишили цените.

Специално внимание ще се обърне на търговците и доставчиците на услуги, които следва да демонстрират цените на своите артикули и/или услуги в двете валути по време на интервала на двойно обозначаване на цените. В същия интервал обозначаването на цените в левове и в евро следва да се прави и в рекламните материали, съдържащи информация във връзка с цените на рекламираните услуги и/или артикули.

Двойното обозначаване на цените ще важи и за обществените органи. По време на този интервал всички суми, дължими от българските жители на страната, в това число налози, такси и други, следва да се отбелязват в левове и в евро. Същото важи и за сумите, дължими от страната на жителите. Публичните органи следва също да изготвят осведомителни материали по отношение на двойното обозначаване на цените и ценови листи, в които цените са изписани в двете валути.

Търговците по какъв начин ще връщат ресто от деня на въвеждане на еврото?

С цел да се улесни въвеждането на еврото, през първия месец от датата на участието на България в еврозоната рестото при възнаграждение в брой, без значение в левове или евро, следва да бъде изплатено от търговците само в евро в случай че по справедливи съображения това не може да бъде направено. За тази цел фирмите и търговците ще бъдат снабдени с евробанкноти и монети още преди датата на въвеждане на еврото. Ще се ползва и правилото, съгласно което в преходния интервал на обращение на двете валути търговецът няма да бъде длъжен в една договорка да получи повече от 50 броя монети в лв., в това число стотинки.

Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo cтoĸитe и ycлyгитe щe пocĸъпнaт ли двoйнo?

Замяната на лв. с еврото няма да докара до двойно повишаване на стоките и услугите.

Начинът за превалутиране на цените на стоките и услугите ще бъде регламентиран в Закона за въвеждане на еврото в Република България. Там ще бъде категорично планувано, че превалутирането от левове в евро ще се прави като цената в левове се раздели на цялостната числова стойност на формалния валутен курс с всичките пет знака след десетичната запетая. Няма да се позволява превалутиране посредством потребление на съкратена форма на формалния валутен курс. След превалутирането получената сума ще се закръглява до два знака след десетичната запетая въз основата на третия знак след десетичната запетая в сходство със следното математическо предписание за закръгляване:

1. когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен;

2. когато третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се усилва с едно.

Предвижда се и дълъг интервал на двойното обозначаване на цените на стоките и услугите, с цел да се избегне спекулативното повишаване на цените им вследствие на въвеждането на еврото. Този интервал ще стартира един месец след приемането на Решението на Съвета на Европейския съюз за въвеждането на еврото от Република България и ще бъде в действие 12 месеца след датата на приемане на страната в еврозоната. Целта на въвеждането на задължението за двойно обозначаване е по-лесна акомодация на жителите към новата валута и попречване на злоупотреби и спекулативно повишаване на цените.

В страните – членки на Европейски Съюз, последно въвели еврото, двойното обозначаване на цените се е потвърдило като сполучлива мярка при противодействието на покачването на цените вследствие от въвеждането на еврото.

С цел насърчаване на правилните търговци, Министерството на стопанската система и промишлеността, взаимно с Комисията за отбрана на потребителите и представители на неправителствените организации, ще провежда акция „ Честен търговец “ с ясно разпознаваемо лого на акцията. Тези от търговците/доставчици на услуги, които съблюдават разпоредбите за тъкмо превръщане на цените на продуктите/услугите си от левове в евро, както и за разбираемо и правилно означение на цените по време на интервала на двойното ценообразуване, ще получат стикер „ Честен търговец “, с цел да осведомят потребителите, че вземат участие в акцията. За следенето на положителните практики на търговците следва да бъдат виновни институциите – уредници на акцията, а жителите ще бъдат поканени да се включат в процеса на събиране и предаване на информация.

Ще се повиши ли инфлацията от въвеждането на еврото?

Опитът на последно включилите се към еврозоната страни демонстрира, че непосредственият резултат от влизането в еврозоната върху ценовите нива е в порядъка на 0,3-0,5 % покачване на инфлацията. Същевременно не трябва да се не помни, че поради догонващия стопански резултат и по-ниските цени в България спрямо Европейски Съюз, както и вследствие на повишаването на енергийните цени и геополитическите разтърсвания в последната година, инфлацията у нас пораства.

Очакванията са самото въвеждане на еврото да има най-малък резултат върху повишението на цените. Ако разгледаме като образец Република Хърватия, последната включила се все още страна към еврозоната, ще забележим, че съгласно Евростат инфлацията в Хърватия за януари 2023 година се е покачила с 0,2%. Годишната инфлация през януари 2023 година е 12,5%, през декември 2022 година – 12,7%, а през ноември 2022 година – 13%.

Ефектът от прекосяването към еврото в общия размер на инфлацията в Словения е 0,3, в Словакия – 0,15, в Естония – 0,3, в Латвия – 0,2, а в Литва – 0,11 процентни пункта.

Кой ще следи за измами и ще глоби за злоупотреби?

Българската национална банка и Комисията за финансов контрол, в сходство с пълномощията им, ще реализират надзор за съблюдаване условията от поднадзорните им лица – банки, застрахователни и пенсионни сдружения и други

Основни органи по повод контрола и санкционирането на злоупотребите от страна на търговците, свързани с въвеждането на еврото, ще бъдат: Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията, Националната организация за приходите (НАП) и бранш „ Икономическа полиция “ към Министерство на вътрешните работи. Всеки жител ще има право да подаде сигнал за нарушавания до КЗП или до съответния надзорен орган.

Търговците, които съзнателно нарушават разпоредбите за превръщане или закръгляване, ще бъдат глобени според настоящото законодателство.

Къде ще мога да алармирам, в случай че се сблъскам с неточни търговци?

Сигналите ще могат да се подават посредством интернет страницата на Комисията за отбрана на потребителите, на страницата за еврото, както и посредством безплатната телефонна линия за еврото, която ще бъде открита 6 месеца преди датата на въвеждане на еврото.

Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo заплатата ми, в случай че е 1500 лева, ще стане ли автоматизирано 1500 евро?

Заплатите ще се изплащат в евро след датата на въвеждане на еврото. Сумите в трудовите контракти следва да бъдат превалутирани в интерес на служителя, като се закръгли сумата до най-близкия евроцент. Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде избрана нова сума, чиято стойност не е по-ниска от тази в левове. Така при превалутирането сумата от 1500 лева ще стане 766,94 евро и е допустимо да бъде закръглена от работодателя на 767 евро.

Какво ще стане със спестяванията ми в банката, които са в левове?

От датата на участие на България в еврозоната всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други сметки в локални банки, ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро.

За тези сметки няма да работи временен интервал. Това значи, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция или сдружение за електронни пари.

Това е един бърз и извънредно комфортен метод за промяна на левовете с евро без специфичен ангажимент за самия титуляр на сметката.

От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите заплащания ще се правят само в евро.

Ако имам спестени над 10 000 лева и те не са в банка, по какъв начин мога да ги обменя в евро след въвеждането на еврото в България?

В месеците преди въвеждането на еврото жителите ще бъдат насърчавани да подават допустимо най-вече левови банкноти и монети в банкови сметки. Като се има поради, че всички средства в левове по сметките ще бъдат превалутирани гратис в евро на датата на въвеждане на еврото, считано от този ден, преводите за безкасово заплащане ще се правят единствено в евро.

От датата на въвеждане на еврото Българската национална банка ще обменя гратис, в безкрайно количество и без ограничаване във времето банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс 1,95583 лева зa 1 eвpo.

През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото в България банките и „ Български пощи “ ЕАД ще обменят гратис на каса банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс.

През идващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в евро, само че ще имат право да постановат такса за тази услуга.

След приключването на първите 12 месеца от въвеждане на еврото банките и „ Български пощи “ ЕАД могат да преустановят услугата за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в брой.

Как ще се заплащат налозите след въвеждане на еврото в България?

С въвеждането на еврото всички налози, такси и други заплащания към страната и общините би трябвало да се правят в евро. Изключение от това предписание ще се прави в интервала на двойното обращение на лв. и еврото, т.е. един месец от датата на въвеждане на еврото.

След датата на въвеждане на еврото в България възобновяване на недължимо платени или събрани преди въвеждането на еврото суми за налози, държавни или общински такси, наложителни осигурителни вноски, санкции и имуществени наказания, и други обществени отговорности, ще се прави в евро.

Сумите в данъчните заявления ще се показват във валутата, която е била законно платежно средство в края на данъчния интервал, за който се подава данъчната декларация. Когато данъчният интервал, за който се подава декларацията, завършва в интервала на двойно обращение на лв. и евро, паричните стойности в данъчната декларация следва да се показват в евро.

С приемането на еврото ще се трансформират ли договорите?

В процеса на въвеждането на еврото ще се ползва правилото на последователност на договорите. Това значи, че:

• въвеждането на еврото не следва да визира действието на съществуващите контракти с позовавания на лв. или с препратки към лева;

• всички стойности, посочени в левове, в съществуващите контракти ще се смятат за стойности в евро при използване на формалния валутен курс и разпоредбите за закръгляване, написани в Закона за въвеждане на еврото;

• въвеждането на еврото не води до смяна на никой от периодите в контракт или освобождение от обвързване или осъществяване, според който и да е контракт, нито дава право на страна едностранно да промени или приключи подобен контракт в случай че сред страните категорично е уговорено друго;

• позоваването в договорите на лв. без изтъкване на цената се смята за позоваване на еврото.

enlightenedИмам заем за жилище в евро. Може ли банката да желае предоговаряне на изискванията по него след въвеждане на еврото?

От датата на въвеждането на еврото всички заеми, в началото отпуснати в левове или заеми с валутна уговорка в евро, ще се смятат за заеми в евро. Няма да се позволява въвеждането на еврото да се употребява като изискване за предоговаряне на клаузи по към този момент подписани контракти сред банките и техните клиенти или като съображение за други сходни дейности от банките във връзка с техните клиенти, които биха ги сложили в по-неблагоприятна финансова позиция по отношение на позицията им преди превалутирането. Това ще важи и за небанковите финансови институции, които дават заеми на клиенти.

Ако закупя ваучер за подарък малко преди датата на въвеждане на еврото и той остане необработен до тази дата, ще бъде ли изгубен?

Пощенските марки, лотарийните игри с авансово избран резултат, купоните за отстъпка, купоните за цената на върнатите артикули, ваучерите, в това число и ваучерите за храна и други скъпи бумаги на предявител, които са били в продажба или в обращение преди датата на въвеждане на еврото и на които стойностите са изразени в левове, ще могат да се употребяват и след датата на въвеждане на еврото до приключване на периода им или до привършване на наличностите.

Аз съм частен търговец, страната ще ми поеме ли разноските, свързани с въвеждането на еврото?

В процеса на въвеждането на еврото ще се ползва правилото на успеваемост и изгодност. Съгласно този принцип разноските, произлизащи за лицата от въвеждането на еврото като парична единица на Република България, са за тяхна сметка и не се компенсират с обществени средства.

Самото превалутиране на вземания и отговорностите, обслужването на банкови сметки и прекосяването към заплащания в евро не се чака да докара до спомагателни разноски за компаниите – клиенти на банките.

Какви промени ще настъпят в правенето на Годишния финансов доклад на компаниите?

Годишните финансови доклади ще се изготвят във валутата, която е в публично обращение в Република България в края на отчетния интервал, като съпоставимите данни за предходния регистриран интервал следва да са в същата валута.

Как ще се прави осчетоводяването при приемането на еврото?

С оглед определянето на единна процедура за осчетоводяване при прекосяването към еврото, в бъдещия Закон за въвеждането на еврото в Република България и/или в други нормативни актове ще се одобряват нормативни промени, свързани с:

• Изготвянето на счетоводно обосноваващи документи, счетоводни регистри и финансови доклади, при които остойностяването е в левове;

• Процедури по превалутиране на капитала и акциите на сдруженията в евро;

• Процедури по регистриране на интервенции с касови апарати по време на преходния интервал, в който се одобряват заплащания с левове и евро.

С въвеждането на еврото икономическите и обществените субекти следва да водят финансовото си отчитане в новата валута, като данните за предходния регистриран интервал следва да бъдат превалутирани в евро за обезпечаване на съпоставимост сред настоящ и предишен интервал. В декларациите и формулярите, които жителите и юридическите лица ще попълнят след въвеждането на еврото и които се отнасят за данъчни и други отговорности към страната или вземания от страната за интервала, предшестващ годината на въвеждане на еврото, сумите ще бъдат в български левове. Самите заплащания въз основата на тези отговорности и вземания обаче ще се правят в евро, като сумите се превалутират в новата валута по формалния закрепен обменен курс.

Как ще се превалутират депозитите от левове в евро?

Превалутирането на левове в евро по сметки при банки и други снабдители на платежни услуги ще се извърши на датата на въвеждане на еврото. Всички средства в левове по настоящи, спестовни, попечителски и други сметки в локални банки и други снабдители на платежни услуги ще бъдат превалутирани в евро еднократно и гратис в деня на въвеждането на еврото.

Ще се отрази ли превалутирането на лихвения % на депозитите?

Ако контрактуваният лихвен % по депозита е закрепен, банката следва да продължи да ползва закрепен лихвен % и след въвеждането на еврото. Механизмът за прекачване от закрепен лихвен % в левове към закрепен лихвен % в евро не следва да води до по-неблагоприятни условия или резултати за страните по трансакцията – както за клиента, по този начин и за банката. В тази връзка прекосяването от закрепен лихвен % в левове към закрепен лихвен % в евро следва да бъде избран по методика на банката, гарантираща, че резултатното лихвено заплащане в евро е еквивалентно на това в левове към датата на осъществяване на превалутирането.

Ако депозитът е контрактуван с изменчив лихвен %, този параметър ще бъде модифициран по метод, регламентиран в наредбите на Закона за въвеждане на еврото. Преминаването от изменчив лихвен % в левове към изменчив лихвен % в евро следва да бъде избран по методика на банката, гарантираща, че резултатното лихвено заплащане в евро е еквивалентно на това в левове към датата на осъществяване на конверсията.

За разлика от парите в брой, чието превръщане е относително трудоемка и логистично по-трудна задача, парите, държани в банкови сметки и по платежни сметки при други снабдители на платежни услуги, ще се преобразуват в евро незабавно, без да е нужен временен интервал. В месеците преди въвеждането на еврото жителите ще бъдат поканени да подават допустимо най-вече левови банкноти и монети в банкови сметки. Като се има поради, че всички средства в левове по сметките ще бъдат превалутирани в евро в деня на въвеждането на еврото, считано от този ден, преводите за безкасово заплащане ще се правят извънредно в евро

Как ще се превалутират заемите от левове в евро?

От деня на въвеждането на еврото всички заеми, в началото отпуснати в левове, или заеми с валутна уговорка в евро ще се смятат за заеми в евро. Не се позволява превалутирането да се употребява като изискване за предоговаряне на клаузи по към този момент подписани контракти сред банките и техните клиенти или като съображение за други сходни дейности от банките във връзка с техните клиенти, които биха ги сложили в по-неблагоприятна финансова позиция по отношение на позицията им преди превалутирането. Същото ще важи и за небанковите финансови институции, които дават заеми на клиенти.

Въвеждането на еврото не изисква промени в съществуващите контракти за заеми, без значение дали те са заеми в левове или заеми с валутна уговорка в евро, защото въпросът за тяхното превръщане ще бъде регламентиран от еврозакона. По-конкретно еврозаконът ще п
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР