Българската народна банка е спечелила 257 млн. евро през 2020

...
Българската народна банка е спечелила 257 млн. евро през 2020
Коментари Харесай

БНБ спечелила близо 260 млн. евро от инвестиции в злато

Българската национална банка е спечелила 257 млн. евро през 2020 година от инвестиция в злато, направена при започване на годината.

Това се вижда в, импортиран в Народното събрание през днешния ден и оповестен в формалния уебсайт на финансовата институция.

От данните излиза наяве, че Българска народна банка е придобила през февруари 2020 година 11 хиляди тройунции парично злато борсов стандарт, което се равнява на към 350 кг злато. Както е известно през 2020 година цената на златото се изстреля от 1353 евро при започване на 2020 година до 1550 евро за тройунция в края на годината. По този метод банката е генерирала рентабилност от 1,1% по валутната преоценка на активите и пасивите си към края на годината.

Общо чистият приход на Българска народна банка за 2020 г.  е позитивен и възлиза на 226 млн. евро. Той е по-нисък, тъй като към него се калкулира и прихода, генериран от вложенията във валутни запаси. В края на 2020 година почти 77% от валутните запаси са вложени в активи с най-високо кредитно качество, оценени с рейтинг ААА. Това съставлява покачване с 15 процентни пункта  по отношение на равнището в края на 2019 година

Държането на сигурни, нискорискови активи си има своята цена. Доходът от вложението на интернационалните запаси на Българска народна банка през 2020 г.  е негативен и възлиза на -86,5 млн. евро, което съставлява -0,35% за интервала. „ Този резултат се дължи основно на мощно негативните лихвени нива по депозитите в първокласни задгранични банки, както и на негативната рентабилност на деноминираните в евро облигации с високо кредитно качество “, се споделя в доклада на Българска народна банка.

В края на 2020 година брутната стойност на интернационалните валутни запаси на Българска народна банка възлиза на 30,8 милиарда евро.

Мандатът на шефа на Българска народна банка Димитър Радев изтича на 15 юли. По закон 2 месеца преди този момент би трябвало да има процедура за избор на нов или за преизбиране на сегашния шеф. Новият шеф би трябвало да предложи и двама подуправители, чиито мандати също изтичат тази година. Това са подуправителят на ръководство „ Банково “ Нина Стоянова и подуправителят на ръководство „ Емисионно “ Калин Христов.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР