Българската народна банка (БНБ) ще въведе два нови вида платежни

...
Българската народна банка (БНБ) ще въведе два нови вида платежни
Коментари Харесай

БНБ въвежда нови онлайн платежни услуги

Българската национална банка (БНБ) ще вкара два нови типа платежни услуги, осъществявани напълно в интернет - услуги по иницииране на заплащане и услуги по даване на информация за сметка. Освен това ще се контролира активността на доставчиците, които ги оферират. Това разкри подуправителя на Българска народна банка и началник на ръководство „ Банково ” Нина Стоянова по време на „ Финансите в цифровия свят ”, проведена от в. „ Банкеръ ”. Тя изясни, че е направен нов Закон за платежните услуги и платежните системи, който следва да бъде гласуван от депутатите.

Доставчик на услуги по иницииране на заплащане ще би трябвало да бъде лицензиран от Българска народна банка като платежна институция, а снабдител на услуги по даване на информация за сметка – да бъде вписан в публичeн указател при Българска народна банка.

Доставчиците на новите два типа платежни услуги извършват ролята на медиатори сред ползвателите на платежни услуги и доставчиците на платежни услуги, обслужващи техните сметки, като не държат средствата на ползвателя на нито един стадий от платежния развой. Обмяна на информация сред тези страни ще се реализира единствено при положение на потребление на новите платежни услуги от клиента и при негово единодушие за това, при използване на общи и сигурни стандарти за връзка и отбрана на информацията.

На ползвателите на платежни услуги, реализирани в интернет или по различен отдалечен прийом, ще бъде обезпечена по-голяма отбрана посредством условието за задълбочено определяне на идентичността на платеца от доставчика на платежни услуги. То включва потреблението на най-малко два самостоятелни детайла за идентификация при осъществяване на заплащане, категоризирани като: познание (нещо, което единствено ползвателят знае), владеене (нещо, което единствено ползвателят притежава) и присъща специфичност (нещо, което характеризира ползвателя). Предстои приемането от Европейската комисия на регулаторни механически стандарти по отношение на задълбоченото определяне на идентичността на клиент. Доставчиците на платежни услуги ще имат 18 месеца след влизането им в действие да приведат активността си в сходство с техните условия.

Въвеждат се ограничения за ръководство на операционните опасности и рисковете, свързани със сигурността на предоставяните платежни услуги. Доставчиците на платежни услуги ще би трябвало от време на време да дават на Българска народна банка цялостна оценка на тези опасности, както и да правят наблюдаване и докладване на Българска народна банка при положение на важен операционен или обвързван със сигурността случай, който ще се дефинира на база количествени и качествени критерии. Новост е и условието за даване на Българска народна банка на статистически данни за измами, свързани с заплащанията.

По отношение на доставчиците на платежни услуги, които не са банки, а точно платежните институции и сдруженията за електронни пари, се плануват спомагателни условия за лицензирането им. Въвеждат се условия за издаване на утвърждение от Българска народна банка при придобиване или прекачване на квалифицирано дялово присъединяване в капитала на платежна институция или сдружение за електронни пари.

Защита на потребителите

В законопроекта се планува понижаване на оптималния размер на отговорността и загубите на платеца от 300 лева на 100 лева при неразрешени платежни интервенции, произлизащи от потреблението на загубен, откраднат или нелегално присвоен платежен инструмент. Платецът ще продължи обаче да понася всички вреди и загуби, свързани с неразрешени платежни интервенции, в случай че ги е предизвикал посредством машинация или с неизпълнението на отговорностите си да съхранява персоналните защитни характерности на инструмента съзнателно или заради груба немарливост.

Промени в рамков контракт за платежни услуги, свързани освен с лихвените проценти и обменните курсове, само че към този момент и с дължимите такси и комисиони, в случай че те са по-благоприятни за ползвателя на платежни услуги, ще се ползват без авансово съобщение от минимум 2 месеца. При преустановяване на рамков контракт, който е бил в действие повече от 6 месеца (досега повече от 12 месеца), ползвателят на платежни услуги няма да дължи такси или неустойки за прекратяването.

Въвежда се оптимален период за доставчиците на платежни услуги за отговор на тъжба до 15 работни дни от приемането й. По изключение, в случай че доставчикът на платежни услуги не може да се произнесе в периода по независещи от него аргументи, той е задължен да изпрати на ползвателя на платежни услуги отговор, в който ясно да уточни аргументите за забавата, както и периода, в който ползвателят на платежни услуги ще получи решението му по жалбата. Във всички случаи срокът за приемане на решение не може да надвишава 35 работни дни от приемането на жалбата.

Разширен е обсегът на платежните интервенции, попадащи в приложното поле на закона, като са нараснали и условията към предоставяната на ползвателите информация. В приложното поле на закона са включени и интервенциите, при които даже единствено единият снабдител на платежни услуги е на територията на Европейски Съюз, за тази част от интервенцията, която е осъществена в границите на евросъюза, както и интервенции, които се правят във всички валути, а не както до момента единствено във валутите на Европейски Съюз.

Интернет страница за сравнение на таксите

Потребителите ще имат безвъзмезден достъп на национално ниво до минимум една интернет страница за сравнение на таксите, налагани от доставчиците на платежни услуги, за най-представителните услуги, свързани с платежна сметка, за обезпечаване опция на потребителите за по-лесно сравняване на техните цени. Такава интернет страница за сравнение на такси ще бъде построена и поддържана от Българска народна банка, като се чака тя да стартира да действа до края на 2018 година Този период е съгласуван с идното приемане на делегиран акт на Европейската комисия със лист на най-представителните услуги, свързани с платежна сметка, който ще съдържа стандартизирани термини на най-използваните услуги на равнище Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР