Българската народна банка (БНБ) ще усили контрола по отношение на

...
Българската народна банка (БНБ) ще усили контрола по отношение на
Коментари Харесай

БНБ засилва контрола за кредитите към свързани лица

Българската национална банка (БНБ) ще усили контрола във връзка с заемите, които комерсиалните банки отпускат на свързани с тях лица. Това решение е взето от Управителния съвет (УС) на Българска народна банка.

Съгласно решението, представено от в. " 24 часа ", на всеки 3 месеца трезорите наложително ще се регистрират пред Българска народна банка за такива новоотпуснати заеми. За задачите на отчетността размерът им ще се дефинира по брутната им балансова стойност, планува наредбата. Въвеждат се условия към вътрешните правила и процедури на банките, по които те ще се утвърждават, наблюдават и управляват. Така и банките, и банковият контрол ще наблюдават рисковете, свързани с този тип кредитиране.
Според разпоредбите един заем се дефинира като " вътрешна експозиция ", когато получатели на вземането са админи на банката, акционери с над 10% дял в нея, компании, чиито представители са членове на управителния или надзорния съвет на банката, която отпуска заема.
По специфичния ред ще се кредитират и компании, благосъстоятелност на съпрузи, братя, сестри и родственици по права линия на притежатели или мениджъри в банката. Изискванията ще се ползват и към компании, в които банката заемодател взе участие в ръководството или има болшинство.
Под лупа ще се управляват и заеми към медиатори, които работят за сметка на обвързваните лица.
Целта на надзорната мярка е да не се допусне централизация на кредитната активност в избрани свързани лица, както и да се пресекат практиките за източване на банки посредством разпределяне на заеми на свързани с нея заемодател лица. Няма да се позволява договаряне на по-изгодни условия за отпущането на заема, отстъпки при гаранциите за него или при инструментите за погасяването му.
Припомняме, че точно кредитирането на обвързваните лица в България беше посочвано на няколко пъти от Европейска комисия и МВФ като причина за паника. Последният подобен случай беше когато Брюксел ни включи в листата със страни с несъразмерни макроикономически несъответствия. През тази година излязохме от този лист, въпреки и на доста тъничък косъм. Припомняме и, че през тази седмица финансовият министър Владислав Горанов публично внесе писмо, че България желае да влезе в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР