Българската народна банка (БНБ) реши да приложи по-строги мерки в

...
Българската народна банка (БНБ) реши да приложи по-строги мерки в
Коментари Харесай

БНБ с по-строги мерки от Франкфурт – задържа 790 млн. лв. печалба на банките

Българската национална банка (БНБ) реши да приложи по-строги ограничения спрямо предложените от Европейската централна банка (ЕЦБ) и за втора поредна година разпореди цялата годишна облага на банките у нас (в размер на 789 млн. лева за 2020 г.) да бъде капитализирана.

Преди Covid-кризата най-големите банки у нас с непознати притежатели превеждаха годишно стотици милиони евро дивиденти от облагата си у нас на своите акционери в Европейски Съюз. Заради пандемията на 19 март предходната година Българска народна банка незабавно разпореди цялата облага на банките за 2019 година, която беше в размер на към 1.6 милиарда лева, да бъде капитализирана, т.е. да не се раздава като дял, а да укрепи финансовата база на кредитните институции.

В края на 2020 година Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да се съобрази отчасти с настояванията на частните банкери и им позволи да си раздадат частични дивиденти при избрани условия – в размер до 15% от облагата.

Въпреки че участието на България в Банковия съюз на Европейски Съюз се, Българска народна банка към момента има право да взема независимо избрани решения, когато става дума за макропруденциални ограничения. Използвайки това си пълномощие, управителния съвет е решил да приложи по-строга политика към българските банки спрямо сътрудниците си от Франкфурт и да забрани напълно раздаването на дивиденти.

От обясненията на Българска народна банка излиза наяве, че мярката се взима превантивно за противопоставяне на възможен растеж на неприятните заеми, за какъвто предизвести по време на есенната си задача у нас Международният валутен фонд. " Продължаването на мярката би нараснало с 1.23 процентни пункта адекватността на базовия личен капитал от първи ред (CET 1) на банковата система до 23.1% при равни други условия, което в допълнение укрепва потенциала на банките да поемат загуби при допустимо утежняване на качеството на кредитните портфейли ", показаха от централната банка в четвъртък.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР