Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от днес златна

...
Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от днес златна
Коментари Харесай

От днес БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета

Българската национална банка (БНБ) пуска в обращение от през днешния ден златна възпоменателна монета, отдадена на 100-годишнината от основаването на Богословския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", оповестяват от Централната банка на страницата си в интернет.

Цената на монетата при стартиране в обращение е 1470 лв.. Номиналната стойност на монетата е 100 лева и тя е в тираж от 4000 броя.

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на Българска народна банка с годината " 1879 " върху лентата, в матиран бранш под нея са изписани номиналната стойност " 100 лв. " и годината на емисията " 2023 ", а тъдява горе – " Българска национална банка ".

На противоположната страна на монетата е изобразена постройката на Богословския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", а под нея е изписана годината " 1923 ". Околовръст има надписи- от горната страна " Богословски факултет ", а изпод върху лента – " 100 години ".

Монетата ще се продава в Българска народна банка – на две каси в София, пл. " Княз Александър I " 1 и четири каси в Касов център на Българска народна банка в София, ул. " Михаил Тенев " 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българска народна банка единствено по една монета, без значение дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, изясняват от Централната банка. 

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е належащо представянето на нотариално заверено категорично пълномощие за закупуването на възпоменателната монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на Българска народна банка, той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничаване важи и за противоположния случай. Монети няма да се продават на лица, които не са навършили 18 години.

Това е петата възпоменателна монета, която пуска Българска народна банка през тази година след тези, отдадени на 175 години от рождението на Христо Ботев, 200 години от рождението на Найден Геров, 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет и 125 години от рождението на Димитър Талев, демонстрира информация на уеб страницата на Българска народна банка.



Снимка: БНБ
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР