Българската народна банка (БНБ) изчисли нов, по-висок основен лихвен процент

...
Българската народна банка (БНБ) изчисли нов, по-висок основен лихвен процент
Коментари Харесай

12.17% вече е наказателната лихва за забавени плащания

Българската национална банка (БНБ) пресметна нов, по-висок главен лихвен % (ОЛП) в България. От 1 март той се усили с 0,35 пункта до 2,17%. Това е шестото следващо нарастване на главната рента от октомври 2022 година движен от покачванията на лихвените проценти на ЕЦБ. Това оскъпява заема в България. Преди да стартира да пораства българския ОЛП, шест години той стоеше на нулево равнище.

По закон Българска народна банка не може да подвига или смъква главния лихвен % по свое убеждение, а само да го дефинира на база междинната рента, реализирана при действително подписаните покупко-продажби на пазара.

Нивото на съществена рента, която постоянно работи от първия до последния ден на съответния месец, няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите в България. С увеличението й обаче пораства законната рента за веселба както за физически лица, по този начин и за бизнеси. Основната рента има директно отношение към просрочените налози, такси, санкции и така нататък Наказателната рента за забавени обществени заплащания се пресмята по формулата 10% плюс ОЛП, т.е. от 1 март тя към този момент е 12,17%.

" Инфлационният напън в еврозоната е почнал да отслабва, само че ЕЦБ няма да постави завършек на покачванията на лихвите, до момента в който не се увери, че инфлацията е поела надолу към 2% ", декларирал старшият икономист на финансовата институция Филип Лейн, представен от " Ройтерс ". ЕЦБ увеличи главната си рента с 3% от юли и дава обещание нарастване от още половин % през март с вярата, че по-скъпото финансиране ще ограничи търсенето задоволително, с цел да смъкна инфлацията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР