Българската народна банка (БНБ) е дала одобрението си за номинираните

...
Българската народна банка (БНБ) е дала одобрението си за номинираните
Коментари Харесай

БНБ одобри назначението на Стоян Мавродиев начело на Банката за развитие

Българската национална банка (БНБ) е дала утвърждението си за номинираните нови членове на управителния съвет на Българската банка за развиване. Сред тях е и кандидатурата на Стоян Мавродиев, който е препоръчан за шеф на банката. Името му е вписано в Регистъра на утвържденията, воден от централната банка. Там са имената и на Румен Митов и на Николай Димитров, които също ще заемат постовете изп. шеф и член на управителния съвет на държавната банка.

Неотдавна банката мина отраслово от Министерството на финансите към Министерството на стопанската система, откъдето пристигна и кандидатурата на Мавродиев, който при предходния кабинет " Борисов " оглавяваше Комисията за финансов контрол.

По-рано денем Министерството на стопанската система изпрати известие до медиите без имена в него, че следва надзорният съвет да банката гласоподава лични промени в състава на управителния съвет.

Според източник на " Капитал " номинациите са провокирали неодобрение в Брюксел и Франкфурт и напън те да се преразгледат. Но макар несъгласията, неналичието на банкерски опит у някогашните надзорници и апелите на извънпарламентарни партии те да не бъдат одобрявани, и последната спънка отпада.

Засега е несъмнено, че двама от досегашните изпълнителни шефове - Билян Балев и Ангел Геков, напущат, като само не е известна ориста на третия шеф - Илия Кирчев, оповестява изданието.

Също по този начин по правилник банката се съставлява от всеки двама изпълнителни шефове, което значи, че Мавродиев и близкият му Митров могат независимо да подписват контракти. Единствено за образуване на огромни експозиции се изисква единомислещо решение на управителния съвет, добавя " Капитал ".

Повечето условия в закона и в съответната разпоредба на централната банка са чисто официални, само че въпреки всичко има опция за известна преценка за професионални и морални качества, показва вестникът. През седмицата министърът на стопанската система Емил Караниколов отбрани Мавродиев като разгласи, че има положителни професионални качество.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР