Българската мрежа от трафиканти на кокаин с участието на Евелин

...
Българската мрежа от трафиканти на кокаин с участието на Евелин
Коментари Харесай

Българската мафия внимателно е избрала банката Креди сюис, твърди швейцарската прокуратура

Българската мрежа от трафиканти на кокаин с присъединяване на Евелин Банев-Брендо "внимателно е избрала " швейцарската банка Креди сюис за своите интервенции. Това сподели федералният прокурор на Швейцария Люк Лаймгрубер в сряда по време на правосъдно съвещание против банката.

Тя, двама нейни чиновници, както и двама българи са на над 70 млн. швейцарски франка от наркотрафик. Случаят е обвързван с наказания и търсен от три европейски страни някогашен герой Евелин Банев-Брендо, въпреки че самият той не е обвинен.

Федералният прокурор Люк Лаймгрубер насочи остри обвинявания против Креди сюис, като посочи, че през 2004 година, когато банката открива връзки с мрежата, нейният необут Евелин Банев към този момент бил със съмнителна известност. Само сред 2005 и 2006 година са били конфискувани 18,8 тона кокаин, оценен на 30 милиона $ на звук, уточни Лаймбургер.

Разследването на българското правораздаване е открило, че мрежата деликатно е подбрала Креди сюис и една австрийска банка, посочи прокурорът. По думите му тези институции имали репутацията, че не управляват произхода на парите, и в тях работели и българи.

Обвинителят показа и активността на незаконната мрежа в няколко страни - България, Испания, Италия и Румъния - и произнесените присъди. Според швейцарската прокуратура банката и нейна някогашна служителка, която също е упрекната, освен са правили пране на пари, само че и са попречили правораздаването.

Креди сюис е втората най-голяма банка в Швейцария. В последните месеци тя е разтърсена от поредност от кавги. През пролетта на 2021 година банката загуби над 15 милиарда поради банкрутите на финансови компании и фондове, в които имаше присъединяване. През октомври банката беше осъдена да заплати 475 млн. $ поради заеми, които е давала на компании в Мозамбик, свързани с корупция.

Преди дни огромно журналистическо разобличаване на Мрежата за следствие на корупцията и проведената престъпност (OCCRP) разкри, че Креди сюис е за милиарди на лица, свързани с тежки закононарушения като пране на пари, трафик на хора и поръчки на убийства. От банката излязоха с позиция, с която "категорично отхвърлят обвиняванията и клеветите по отношение на посочените в следствието практики на банката ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР