Българската мафия не е окупирала само държавната граница, а цялата

...
Българската мафия не е окупирала само държавната граница, а цялата
Коментари Харесай

Ще ходите на плаж при СИК и ВИС. Кой опъва чадъра над мутрите? Йово Николов пред Свободна Европа

Българската мафия не е окупирала единствено държавната граница, а цялата страна. Това се е случило поради бездействието и нежеланието на страната и нейните представители да се опълчват на проведената престъпност. Купуването на тяхното безучастие е прословутата корупция, за която непрекъснато се приказва.

Това описа в "Студио България " на Свободна Европа журналистът от Капитал Йово Николов.

По думите му опцията частна компания да упражнява фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево " е станала допустима, тъй като държавното управление на Бойко Борисов през 2012 година е отворило вратата за това.

"Това са някогашните ръководещи. Мирослав Найденов беше министър в първото държавно управление на Бойко Борисов . Негова е заповедта. Той е отворил вратата. Това, че другите са влезнали и са осъществили тази скица, те не нарушават закона, те просто са си основали монопол ", сподели Николов.

По думите му тази граница постоянно е била канал за превозване на опиати, оръжие и други контрабандни артикули, само че преди е била под контрола на Държавна сигурност. След това минава към други кръгове, от част от които произлизат митичните фигури на 90-те, които познаваме с прякорите им - Таки, Маджо, Вълка, Маргините, Илиенски и други

Част от тях са мощните на деня и сега, сподели Николов пред Николай Лавчиев.​

Можете да слушате.

Ето цялостния текст на изявлението:

- Премиерът в оставка Петков сподели, че мафията е окупирала границата и изкарва по повече от 1 милиарда лева на година. Реално ли е през 2022 година да си приказваме за мафия и за това, че тя може да окупира държавна граница?

- Тя мафията е окупирала освен държавната граница, а цялата страна. И е изцяло обикновено, откакто толкоз години страната не е направила нищо, с цел да се оправи с проведената престъпност. Нещо повече. Последните десетина-петнадесет години проведената престъпност е преобладаваща в редица браншове на стопанската система. Когато приказваме за проведена престъпност и за някои лица, които са се завърнали от предишното – за Вас са се завърнали от предишното, за мен са си останали тук. Вие сте по-млад, не ги помните, аз ги помня. Но те постоянно са участвали и аз ще ви опиша по какъв метод, в стопанската система на страната.
Трябва да знаем, че сега тези хора имат напълно естествен, законен бизнес. Част от тях извършват поръчки по европейски планове
Трябва да знаем, че сега тези хора имат напълно естествен, законен бизнес. Част от тях извършват поръчки по европейски планове, имат банки, имат борси, имат зърнобази, огромни стопански структури т.е. ние не можем да назоваваме тези хора нарушители, тъй като те заплащат налози в тази страна. Ще Ви дам образец с едно от емблематичните имена на прехода от силовите структури – Красимир Маринов – Големият Маргин . През 2001 година беше поданик номер 1 на страната. Защото те разпространяваха тогава през „ Интерпетролиум “ – един от най-големите дистрибутори на горива. Горивата, по направената скица, няма по какъв начин да се скрие доход. На процедура на база на тези доходи, особено за 2001 година, той беше поданик номер 1 с няколко милиона, които беше платил в хазната.

Схемата на „ Капитан Андреево “ , преди за стартираме да приказваме за тези герои, тя не е противозаконна. Схемата на „ Капитан Андреево “ е разрешена от страната.

- Да, тя става допустима с министерска заповед от 2012 година

- На Мирослав Найденов , министъра на земеделието. Т.е. страната е дала на едни хора под аренда нещо, което тя би трябвало да извършва. Нещо повече. Позволила е компанията, която упражнява в тази ситуация фитосанитарен надзор да сътвори монопол. Както има една мисъл от средата на 50-те „ Да имаш монопол е по-хубаво от първата обич “. Така че ние, когато приказваме за тези хора, аз разбирам, че ползата към тях е явен и значим, само че ние би трябвало да си дадем сметка, че в действителност те са лицата. Хората, които са направили закононарушение, съгласно мен, стоят малко по-високо в структурите. Така е и на доста места.

Другият образец, който даде министър председателят в оставка Кирил Петков е за парите по пътищата. Там са 7-8 крупни български компании, които извършват публични поръчки по инхаус процедури по автомагистралите, където става въпрос за милиарди. Те са 7-8 ние в „ Капитал “ сме ги описали въз основата на данните, които сме получили от „ Агенция пътища “.
Аз ги помня, част от тях, като крадци на коли, други бяха убити, бяха рекетьори
Ние малко не си даваме сметка защо става въпрос, тъй като нямаме това световно мислене. Но въпреки всичко България е дребна страна и доста от нещата се знаят от уста на уста и, когато вие питате допустимо ли е 2022 година да се случва. Имайте поради, че с годините на прехода тези хора последователно растяха. Аз ги помня, част от тях, като крадци на коли, други бяха убити, бяха рекетьори, последователно превзеха „ Паркинги и гаражи “ . Постепенно станаха по-крупни. Почнаха да купуват хотели и комплекси. Влязоха в промишлеността, влязоха във финансите, застрахователното дело, банките. Влязоха на всички места, където страната им позволяваше, а тя им позволяваше въз основата на корупцията. Затова корупцията е значима. И въз основата на това, че в България няма правораздаване. Както сподели [Лаура] Кьовеши още 2007 година „ оправете прокуратурата, тя ще оправи всичко “. За страдание през годините на прехода нито прокуратурата, нито правосъдната система, нито министерствата на вътрешните работи, нито службите съумяха, а и не желаеха, да се оправят с тези хора.

- Да се върнем на съответния случай, след това ще приказваме и за другите. Проверка на BIRD сподели, че компанията на границата, която извършва фитосанитарния надзор, е обвързвана с Христофорос Аманатидис – Таки. Какъв е този човек и за какво Интерпол го търсеше с „ алена бюлетина “?

- Малко по-отдалече ще стартира. В началото на 90-те имаше няколко силови структури така наречен бригада на борците, имаше бригада на каратистите, бригада на не знам си какво. В последна сметка останаха 2-3 съществени структури. Едната беше „ ВИС-2 “ , другата беше „ СИК “ . Имаше „ Зора инс “ на Димитър Джамов , „ Корона инс “ на Иво Карамански . Основните структури останаха „ ВИС “ и „ СИК “.
„ Сините “ бяха „ ВИС “, „ алените “ бяха „ СИК “. Т.е. едните бяха към Българска социалистическа партия тъй като имаха контакти там, „ ВИС “ имаха контакти в Съюз на демократичните сили
Ние публицистите главно ги разделяхме на „ сини “ и „ червени “. „ Сините “ бяха „ ВИС “, „ алените “ бяха „ СИК “. Т.е. едните бяха към Българска социалистическа партия тъй като имаха контакти там, „ ВИС “ имаха контакти в Съюз на демократичните сили. Тогава съществени фигури бяха Васил Илиев , който беше погубен през 95-та, на 25 април мисля, че беше, Маймуняка (Димитър Димитров) , Мето Илиенски (Методи Методиев) и серия други сходни имена.

Всъщност Таки произлиза от крилото на Методи Методиев – Илиенски. Той беше от силовата конструкция на „ ВИС-2 “ тогава. Защо е значима връзката на Методи Методиев. Той, по прякор Илиенски, беше съучастник с бъдещия тогава ръководител на общинския съвет на Столична община (СОС) Антоан Николов. Впоследствие, когато Антоан Николов стана ръководител на СОС, тази конструкция стартира да завладява парцели в София през смесени сдружения със „ Софийски парцели “. Най-яркият образец, споделям го, тъй като е съвременен, е къпалнята „ Мария Луиза “. Къпалнята в един миг се оказа в ръцете на структурите на „ ВИС-2 “ „ ВАИ холдинг “ тогава. Тя беше ръководена от Георги Илиев , който беше погубен през 2005 година, мисля че 5 август. Методи Методиев беше погубен през 2002 година Това са някакви вътрешни битки, които нямат генерално значение.

Но, по този начин или другояче, Таки и Красимир Каменов бяха негови наследници. Те направляваха силовите структури на „ ВИС-2 “. След като Георги Илиев беше погубен те наследиха всички структури на „ ВАИ холдинг “, които бяха много огромни. В скоби единствено за „ Мария Луиза “ – тя мина в ръцете на Румен Гайтански – Вълка и на Маргините , тъй като Георги Илиев е дължал пари на тези предприемачи, да ги назовем. Всъщност това е една апортна договорка, с която „ ВАИ холдинг “ предадоха „ Мария Луиза “ на Гайтански и Красимир Маринов.

- А по какъв начин този човек стига до такава степен негова компания да получи надзор на границата? Как става това?

- Сега ще стигнем и до такава степен. През 2011-2012 година имаше едно по-голямо следствие против така наречен „ бригада на чуковете “. „ Бригадата на чуковете “ е една конструкция на някогашните ВИС-аджии, които направляваха пазара на опиати в София и в страната, в някои градове. Имаше заведено дело и Таки беше упрекнат като началник на проведена незаконна група. Част от тази група беше наказана на минимални присъди, само че Таки се оказа, че е в Дубай.

Тогава беше пусната „ алената бюлетина “ за Интерпол. В „ Интерпол “ всички бюлетини са червени, когато търсят някой, само че добре звучи журналистически. Тогава нашата страна изиска да ни го върнат в България, само че ние нямаме с Обединените арабски емирства правни връзки. И заради тази причина беше отказано. Някак си мистериозно в един миг, откакто делото беше завършено, той отпадна от тези бюлетини, отпадна му и цялото обвиняване. Той сега легално може да се връща в България без никакъв проблем.

Още през 2012 година в съдружието на Красимир Каменов – Къро се явява лицето Ами. 2009 година в една от структурите в „ Зеленчукова боса Слатина “, която беше приватизирана от тях и от една друга формация ТИМ – „ Химимпорт “. Не знам тъкмо по какъв начин са се развили юридическите връзки, само че, когато съм проверявал, Ами ми се явява там т.е. тези връзки са от преди най-малко 10-тина години​.

- Само да уточним - кой е Ами?

- Човекът на Къро - Чакърян.

- Размиг Чакърян?

- На Таки, да. Те си имат някакви разделения – скарват се, събират се. Мен не ме интересува, за мен е значим публичният интерес. Очевидно е, че те са намерили врата и тази врата е „ Капитан Андреево “, с цел да акумулират средства. Също там е и „ Златният мочур “ , за който Вашата колежка Генка Шикерова направи едно огромно следствие, доста хубаво следствие, където отново компанията беше в монопол. Когато я ревизираха се оказа, че би трябвало да има 32 млн. касова наличност, които не бяха открити и настрана от това, че фискалният уред не беше включен към Национална агенция за приходите. Т.е. тези пари са чисти пари, които са отивали в нечий джоб.

- Добре, само че кой им „ отваря врата “ за това нещо? Кой им оказва помощ на тези хора?

- „ Капитан Аднреево “ е основно място. „ Капитан Андреево “ е втората по величина сухопътна граница на Европейския съюз. Цялата стока, която минава от Азия към Европа минава през „ Капитан Андреево “. „ Капитан Андреево “ постоянно е била място, през което е имало ужасно доста контрабандни канали. До 90-та година тези контрабандни канали се владееха от Държавна сигурност (ДС), тъй като това беше държавна, публична политика така наречен прикрит пренос. През този прикрит пренос минаваше оръжие, каптагон (комбинация от амфетамин и теофилин, известен в Близкия Изток и Азия бел. ред.), опиати за арабския свят и ред други артикули, които са под ембарго.
Като приказваме за канал не трябва да си представяме канал, по който тече стока. Това са хора, контакти, връзки
След като се разпадна социализма и Държавна сигурност беше „ разформирана “, тези контрабандни канали бяха приватизирани от хората, които ги владееха. Като приказваме за канал не трябва да си представяме канал, по който тече стока. Това са хора, контакти, връзки и така нататък До 98-ма година на граничните контролно-пропускателни пунктове имаше чиновници на Национална работа сигурност. Това е наследено от комунизма, от Държавна сигурност – контраразузнаването седи на границата, не е както в цивилизования свят. 98-ма година пристигна цивилизованият свят и там, вместо контра-разузнаването отиде гранична полиция, която би трябвало да ревизира документите на всяка граница. Но с това се смениха и контрабандните канали.

В един миг, тогава на власт беше ръководството на Съюз на демократичните сили, изгря звездата на Константин Димитров – Самоковеца , който беше един от водачите на контрабандата. И на процедура тогава стартира трансформацията за преодоляването на граничните контролно-пропускателни пунктове. 1998 година направих едно следствие за едни три ТИР-а контрабандни цигари, където се появи името на Николай Николов-Паскал . Тези контрабандни цигари бяха минали през Ново село през така наречен вдигната преграда. Вдигната преграда е, когато влизат мистериозно. Никой не ги ревизира, те даже „ не влизат в България “. Те бяха открити в едни хранилища в Хасково, където бяха забъркани митничари, служители на реда. Пред трите ТИР-а вървеше една полицейска кола, с цел да не стане сакатлък. Т.е. това една отработена скица. Корените на този Паскал, връзките, са с Тенчо Тенев-Свинаря . Тенчо Тенев е един помощник на Държавна сигурност, прочут с връзките си с ген. Любен Гоцев , който беше заместник-директор на Първо основно ръководство и също беше и заместник-вътрешен министър през 90-те. Т.е. тези контрабандни канали си имат произход и преодоляването става тъкмо през тези хора. Разбира се, те се сменят – идват едни, отпътуват си други.

- Има ли политическа интервенция в цялото това преразпределяне?

- Няма нещо в страната, от което да се печели и да няма политическа интервенция. Бившият шеф на ЦСБОП (Централна работа за битка с проведената престъпност) Кирил Радев беше споделил за едни куфарчета с пари, които отиват на „ Раковски “ 134, където беше централата на Съюз на демократичните сили. По същия метод други куфарчета отиваха на „ Позитано “ 20 (централата на Българска социалистическа партия – бел. ред.). Това са клюки, само че с цел да съществуват сходни схеми няма по какъв начин да няма чадър от горната страна. Просто е невероятно. Това са политически решения и защото тези схеми са работили толкоз години безотказно и кешът, който идва по тези схеми, се разпределя нагоре. И е обикновено, когато бръкне някой в това гнездо, да изскочат едни змии и да го ухапят. Когато „ Продължаваме промяната “ се заеха с тази смяна, те не са знаели с какво се заемат, тъй като тази скица, която работи от над 10 години и когато вземеш едни пари от едни хора, те ще се опитат да си ги върнат. Това е, съгласно мен, наказателна акция.

- Споменахте „ чадъри “ и скица, която е работила над 10 години, това значи ли, че чадърът е бил разпънат през 2012 година?

- Там постоянно има чадър. Там не може да съществува скица без чадър.

- Това значи ли, че тогавашните управляващи…

- Това са някогашните ръководещи. Мирослав Найденов беше министър в първото държавно управление на Бойко Борисов . Негова е заповедта. Той е отворил вратата. Това, че другите са влезнали и са осъществили тази скица, те не нарушават закона, те просто са си основали монопол. Държавата им е дала монопола. Тя не им го е дала безкористно. Сигурно не са най-красивите. Силата на тези хора идва от контактите им със сенчестите структури. Още един образец ще ви дам. През 2008 година Христофорос Аматанидис-Таки основава компания с братя Галеви и с един пернишки предприемач – Фьодор Фьодоров . Фирмата е за строителство на пътища. 2008 година е годината, в която в България стартират да постъпват средства за инфраструктурни планове. В момента същият човек има няколко компании окончанието, на които е „ строй “. Говорим за Таки. Обяснявам ви мащаба, който тези хора стартират да получават. Много огромна част от тези пари са легални, европейски. Тези пари са действителни с платени налози. Тази митология, която я има към тези хора, тя ненапълно е препрана с легални бизнес дейности и през въздействие. Както има една арабска сентенция: никой не е толкоз богат да си купи предишното, по този начин, че тези неща, които описвам, те са известни, ние, като публицисти, сме ги писали. Известни са на органите на реда, само че въздействието на тези хора, ние приказваме главно са ВИС-аджии, само че да вземем за пример един от видните СИК-аджии е Младен Михалев-Маджо . Той също е воин от прехода. Той е единственият раняван в гангстерска война.

- На „ Раковска “.

- На 14 февруари 1994 година, на „ Раковска “, когато той изстреля един пълнител в казино „ Севастопол “, което беше на Иво Карамански и един надзорен пункт насреща го простреля него. Той се заби с джипа си на светофара на площад „ Славейков “. Дойде кола за спешна помощ, закара го във ВМА. Това коства поста на тогавашния началник на ВМА. Той след това е един от главните акционери на Първа източна интернационална банка, някогашната Кремиковска банка, която е еманация на проведената престъпност в България. В нея съжителстват комсомолци, борци, някогашни ченгета от Държавна сигурност и забогатели кредитни милионери. В момента тази банка съществува и тя е една от значимите банки, когато става дума за доста неща. Името на Маджо изплува напълно ненадейно на един протест, когато Димитър Ламбовски , който също е обвързван със СИК, той беше народен представител от Национална движение „Симеон Втори" , само че в това време беше в управата и на Първа източна интернационална банка, и в управата на футболен клуб „ Славия “ , който беше владеене на СИК тогава. Ламбовски, който имаше спор с някогашния изпълнителен шеф на Българска банка за развиване Стоян Мавродиев (преди това ръководител на Комисията за финансов контрол, преди този момент народен представител от ГЕРБ). Двамата имаха някакъв финансов спор и Ламбовски беше споделил на висок глас: „ този се е обадил на Маджо “. Тогава си припомнихме кой е Маджо. А самият Стоян Мавродиев, е индивидът, който е записал офшорните компании на Брендо . Това е новината от през вчерашния ден, тъй като, тъй като са прали парите от опиати на Брендо. Разказвам ви всичко това, тъй като то е един голям конгломерат. И ние, когато задаваме въпроса: „ Кой е Таки? “. Няма значение кой е Таки, няма значение кой е Къро, няма значение кой е Маджо. Има значение това, че в тази страна са основани схеми, в които едни хора печелят едни пари. Държавата им разрешава да печелят пари, а тя им разрешава, тъй като политиците са корумпирани и кешират от тези оторизации.

Ще Ви дам прогноза за бъдещето. Ние сме в оковите на тези хора. Защо?Всички плажове по Черноморието се държат от структурите на ВИС и СИК, на Къро или на Таки, или на Маджо, или на Маргините, или на не знам си кой. Всички от Дуранкулак до Синеморец. Това го знаете. Само че предходната година, 3 месеца преди ГЕРБ да падне от власт, тези плажове бяха дадени на концесия за 20 години напред. Тоест когато аз умра, Вие ще ходите на плаж на концесия на СИК и на ВИС. 20 години са това.

Още нещо. Пътищата, които се строят в България, автомагистралите – те се строят с инертни материали – трошляк, пясък и тн. 80% от кариерите по плановете по тези места се държат от същите тези хора, отново с концесии, отново за 20 години. Това е казусът.

- Казахте за оковите, за схемата, от която няма излизане. Споменахте за Младен Михалев, Румен Гайтански – Вълка. Кои са настоящите имена в този момент?

- Те са настоящи. Това са хора с големи благоприятни условия. Гайтански беше получил от Българската банка за развиване , за която говорихме доскоро, от същия този човек Мавродиев един негарантиран заем от 150 милиона лв.. Да кажем на Вашите фенове, че ББР е държавна банка. Тя не е частна. Това са нашите пари, на данъкоплатците. Тази банка в действителност е държавна и тя оперира с държавни средства. 150 милиона лв. от тях са дадени на компания, близка до Гайтански, на неговия юрист. И съгласно данните, които излязоха преди няколко седмици от управата на ББР, това е единственият заем, който не се обслужва. Значи когато един заем не се обслужва, значи че парите са откраднати.

Тези имена са ясни. Ето, един Васил Божков . Божков, на който му беше лишен бизнеса, той описа всичко. Проблемът на Божков е, че е бил част от схемата. Той е получавал едни милиони, тъй като страната му е разрешила. А тя му е разрешила, тъй като той се е договорил с нея. Или Бойко Борисов, или Влади Горанов се е договорил с него, няма значение. Въпросът е, че той си признава, че е давал едни пари. Отчислявал е едни пари от своята облага, тъй като страната му е разрешила.

Тоест ние, когато приказваме за проведена престъпност, не е наложително да имаме някакви насилия, убийства и тн. Нещата могат да се вършат доста по-рафинирано и по този начин доста по-безболезнено минават тези неща, когато в страната има хора, които им спомагат. И заради тази причина ние споделяме, че страната е превзета от мафията.

Има един образец, който обичам да давам. В „ Кръстникът “ , която е настолна книга за множеството мафиоти, има една популярна среща на петте семейства, когато желаят да се схванат. И тогава дон Корлеоне споделя: „ аз ви почитам всички, аз оказвам помощ на всички “. Неговият конкурент (Емилио) Барзини споделя: „ не, дон Корлеоне, Вие не ни почитате. Вие притежавате политици, сенатори, прокурори, съдии, а не ги споделяте с нас “. Всъщност целият спор в „ Кръстникът “ идва от това, че семейството Корлеоне, която владее политици, сенатори, прокурори и съдии е срещу това да ги даде на (Върджил) Солоцо да вкарва опиатите. Влиянието на тази фамилия, голямото въздействие, което тя има, не е толкоз сина му и силовите структури, а това, че той владее властта, той владее политиците и съдиите и в действителност от там идва мощта на семейството.

Това го придвижите при нас, просто огледално го придвижите и ще видите, че в действителност тези момчета, които до момента ме разпитвахте за тях, те първоначално бяха едни, само че просто по някакъв метод съумяха да влязат във властта – да сложат свои хора. Примерно този Ламбовски е типичен образец.

- За влизането във властта в този момент желая да попитам за едно име, което се завъртя около Слави Трифонов – Орлин Алексиев и неговите въздействия в Министерство на регионалното развитие. За него знаем, че е някогашен общински консултант в ГЕРБ, участник в „ Рали Дакар “, предприемач. Слави Трифонов сподели, че му е другар, пък от „ ИТН “ депутати споделиха, че той е индивидът с въздействието, който разпределя постове и така нататък Какъв е този човек и действителна ли е ролята, която му се приписва?

- Фактите са такива, че не можем да ги потвърдим. Всъщност неговият бизнес бяха първокласни коли. Оттам потегли той. Фирмата му беше доста известна.

Една история в скоби, която мисля, че няма отношение. Мисля, че беше някаква скица, на която го подредиха. Когато се върна от „ Париж Дакар “, започнаха да претърсват офиса, тъй като бяха намерили в някакви гуми, които бяха пристигнали от Аржентина тогава, където се организира ралито, 32 кг. кокаин. Аз мисля, че това беше скица, която да го прогони от това.

България от началото на прехода постоянно е имало кръгове за въздействие. По времето на Виденов беше кръгът „ Орион “, когато ставаше дума за едни покупко-продажби със зърно против петрол. Пожарна охрана времето на Костов беше кръгът „ Олимп “ с един банкер Славчо Христов. След това по времето на Национална движение „Симеон Втори" беше кръгът на юпитата. Тоест постоянно има някакви кръгове, които се пробват да въздействат на политиката. Тоест през политиката да печелят пари. И това минава през тези схеми най-чисто с автомагистралите, тъй като тези компании, които са обединени – към 6-7 компании – те не позволяват конкуренция.

Трябва да се знае, че в политиката на България всички е битово. Тоест изцяло допустимо е този човек Орлин Алексиев да има въздействие върху взимането на решенията. Сега се приказва, че има такова въздействие, само че нямаме директни доказателства. Но толкоз доста се приказва, че е доста допустимо нещата да са правилни, само че до момента в който нямаме доказателства, няма по какъв начин да го кажем.

Факт е, че в структурите на Слави Трифонов има доста хора, които живеят в „ Делта Хил “. На равнище комисия, на равнище народен представител, на равнище зам.-министър, които живеят там. То е като махалата на село или в града. Някак си ти имаш доверие на хора, с които си играл на фунийки и си израснал дружно с тези хора. В бизнеса нормално е значимо да имаш доверие на някого. Така че изцяло е допустимо този човек да има толкоз мощно въздействие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР