Българската криптобанка Nexo създаде инвестиционен фонд за 150 млн. долара,

...
Българската криптобанка Nexo създаде инвестиционен фонд за 150 млн. долара,
Коментари Харесай

Nexo структурира инвестиционен фонд за 150 млн. долара

Българската криптобанка Nexo сътвори капиталов фонд за 150 млн. $, който носи името Nexo Ventures. Той е ориентиран към вложения в компании от сферата на блокчейн, NFT активи и платформи, метавселена и други, оповестиха от компанията. Nexo го нарежда като фонд за вложения в Web3 - общ термин за децентрализирани интернет технологии. Инвестициите ще бъдат в обичайни валути и криптовалути, а против тях компанията ще търси дялове или токени.

Фондът ще работи със средства на компанията, без да притегля външен капитал. Начело на фонда е Татяна Методиева, която сега е отпред на звеното за корпоративни финанси в Nexo. Освен Методиева, съгласно уеб страницата на компанията, в екипа влизат още ръководещия сътрудник в Nexo Калин Методиев и Стефан Атанасов, който дава отговор за сливания и придобивания.

Освен вложения в миноритарни дялове ще се търсят и директни придобивания на компании, които подкрепят главния бизнес на Nexo, който е на процедура нерегулирано банкиране посредством криптовалути - заеми с поръчителство и депозити в криптовалути с висока рента. Според одиторската компания Armanino Nexo. Срещу компанията е имало и обвинявания от клиенти за пазарна операция и заведени каузи от тях, което се случва и с други криптобанки в този бързо възходящ и по-слабо контролиран бранш.

В отговори към " Капитал " от Nexo прецизират, че въпреки фондът да е разгласен в този момент, екипът към този момент е вложил в над 40 компании и планове, като 1inch, BCB Group, BlockFills, Bware Labs и други. В тези вложения са взели участие и други вложители, като измежду по-известните имена личат тези на Coinbase и фонда Andreessen Horowitz (известен и като a16z).
Реклама
От Nexo обаче не дадоха съответен отговор на въпросите какъв е срокът на фонда, какъв е междинния размер на вложенията досега и съответният диапазон на вероятните вложения. Вместо това те дават образец, че са взели участие в рундовете по финансиране на 1inch (175 млн. долара), Mizar (3 млн. долара) и Qredo (16 млн. долара), само че без да прецизират каква част от рунда е поета от Nexo.

Според Nexo фондът ще приоритизира български компании. " Преди всичко Nexo е българска компания - за нас развиването на родната стартъп екосистема е приоритет. Първоначалната алокация от 150 млн. $ е единствено началото на огромната самодейност, която занапред ще се развива експоненциално и ще приоритизира български стартъп планове ", разясниха от Nexo за " Капитал ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР