Българската компания за управление на споделени работни пространства набра 10

...
Българската компания за управление на споделени работни пространства набра 10
Коментари Харесай

Офисът се променя, OfficeRnD се разширява

Българската компания за ръководство на споделени работни пространства набра 10 млн. $ инвестиция Инвестицията е направена при оценка от към 50 млн. $ Компанията навлиза и в областта на корпоративните хибридни офиси
Когато коронавирусът удари напролет на предходната година, съоснователят и изпълнителен шеф на OfficeRnD Мирослав Мирославов бе обезпокоен. Българската компания за ръководство на споделени работни пространства, очакваше да понесе сериозен удар поради работата от у дома. Година и половина по-късно идващият му диалог с " Капитал " стартира с явно конкретизиране: " Нашето виждане, че ще се борим да оцеляваме, се оказа неверно ".

Очевидно, тъй като единствено преди дни учредената през 2015 година OfficeRnD разгласи публично, че е набрала 10 млн. $ в рунд, воден от американския фонд за рисков капитал Runa Capital. В него взе участие и българският фонд LAUNCHub Ventures, който е първи вложител в компанията още от 2017 година Без да загатва съответни цифри, Мирославов споделя, че инвестицията е направена при оценка от към 50 млн. $.

Това е един от най-големите рундове на финансиране за български стартъп. OfficeRnD е учредена от Мирославов и Мирослав Недялков през 2015 година и оттогава насам е получила над 14 млн. $ външен капитал. В момента в сдружението работят 120 души, от които 100 са в София, а по-голямата част от останалите - в Атланта.
Новата ниша
Малко след началото на пандемията OfficeRnD освен излиза от режима на оцеляване, само че и хваща нещо като съвършената стихия в бранша си. От една страна, споделените работни пространства освен не изчезнаха, само че и се трансфораха в огромния победител в обстановката поради гъвкавостта си. Големият губещ се оказаха обичайните офиси, само че те също не изчезват, а се трансформират в нещо, което Мирославов назовава хибриден офис.

" По-големите компании, тези с над 100 души, се замислиха по какъв начин ще работят: дали всички ще са в офиса, дали никой няма да е или ще бъде нещо по средата. Светът, наподобява, към този момент избра значително междинната алтернатива, хибридния модел ", споделя Мирославов.

Подобно на споделените пространства хибридните офиси имат потребност от програмен продукт, който да ръководи всички дребни и огромни неща към работата - кой чиновник по кое време е в офиса, какъв брой бюра има, какъв брой от тях са свободни и така нататък Затова OfficeRnD се захваща още при започване на пандемията с преправка на платформата си, тъй че да може да хване този пазар още в зародиш.

Мирославов преглежда тази ниша като обособен пазар, в който има потребност и от по-различни артикули и маркетингова тактика. Същевременно най-големите пазари от географска позиция остават Съединени американски щати, Англия, Австралия и в по-малка степен Европа, главно поради фрагментирания сегмент и езиковите бариери. Мирославов показва, че парите от инвестицията няма да доведат до по-агресивно уголемение на континента и фокусът остава англоезичният свят.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Вечерни вести 1 Технологии 2 Политика 3 Пазари 1 Политика 2 Енергетика 3 Пазари Време за рунд
" Април месец тази година пресметнахме, че пандемията освен няма да ни попречи, само че и ще ни се отрази положително. Решихме, че това е моментът да наберем още капитал. Подготвихме лист от вложители, говорихме със 150 вероятни, получихме 5 съществени оферти. През юли към този момент бяхме избрали вложител ", споделя Мирославов.

Интересното в тази ситуация е, че компанията има оферти за доста по-големи капиталовложения, които отхвърля. Основната причина е по-малко разводняване на капитала и задържане на по-голяма част от собствеността в екипа. Без да цитира съответни проценти, Мирославов споделя, че собствеността сега е покрай 50/50 сред вложителите и екипа - с изключение на Runa Capital и LAUNCHub до момента пари е вложил и различен щатски фонд - Flashpoint Venture Capital, който взе участие и в новия рунд.

Другата огромна причина е, че Мирославов харесва най-вече офертата на фонда Runa Capital, която назовава чист рисков капитал. " Те дават супер удобни условия за един бизнесмен - даваме ти пари, направи компанията да коства един милиард. Не се притеснявай дали ще фалирате, дали ще ни върнете два пъти парите. Те не мислят като фонд за частен капитал, където концепцията е да не загубиш пари. Повечето европейски фондове са по-скоро банкери, които мислят по какъв начин да не изгубят пари. Манталитетът на Runa е по какъв начин нещата да се случат. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР