Българската икономика вече претърпява шок и в този смисъл той

...
Българската икономика вече претърпява шок и в този смисъл той
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Икономиката ни вече е в шок, не се знае докога

Българската стопанска система към този момент претърпява потрес и в този смисъл той не ни следва занапред.
Това разяснява пред “24 часа ” финансистът Емил Хърсев във връзка последната прогноза на “Стандарт енд Пуърс ”. В събота рейтинговата организация излезе със мнение, че войната в Украйна ще аргументи потрес на българската стопанска система и в резултат на това действителният напредък на брутния вътрешен артикул през 2022 година ще се забави до 1,6% по отношение на предходната им прогноза за 4,3%, а бюджетният недостиг ще се удвои до 5% от Брутният вътрешен продукт.

Според Хърсев всяко разтърсване, което трансформира съществуващото състояние в стопанската система, е потрес и в този смисъл България към този момент го изпитва.

“Ние не знаем дали няма в даден миг бомба да унищожи сериозно значима инфраструктура в Украйна или в Черно море и дали това ще ни засегне. Но към този момент са разрушени съществуващи вериги на доставки, зърно в Европа не доближава, цените на желязото скочиха, енергоносителите - също. На процедура сме като в 1941 година - тогава хората не са знаели дали и по кое време почналата международна война ще приключи. А и когато една война приключи, следват още години на възобновяване ”, сподели Хърсев.

Той обаче твърди, че сегашният стопански потрес никога не може да се съпоставя с рецесиите, които страната ни претърпява при започване на 90-те години и по-късно през 1996-1997 година

“Сегашната рецесия не е довела до всеобщо затваряне на производства, което да изхвърли десетки хиляди хора на улицата. Нито пък имаме толкоз висока инфлация като хиперинфлацията, която преживяхме в средата на 90-те години. А и износът ни въобще не се е свил, дори в противен случай ”, акцентира Хърсев.

Инфлацията в този момент - 14% на годишна база съгласно формалните данни, също не може да се съпостави с инфлацията през зимата на 1996-1997 година, когато цените растяха с по 40-50% всеки месец.

Шокът съгласно Емил Хърсев към този момент се показва в изменящата се конструкция на потреблението.

“Стандарт енд Пуърс ” твърди в последната си прогноза, че шокът върху българската стопанска система ще бъде краткотраен и тя ще излезе от него през 2023 година поради постъпващите тогава безплатни средства от проекта за възстановяне и резистентност и започващия нов бюджетен интервал на оперативните стратегии.

Хърсев обаче счита, че възобновяване на стопанската система ни зависи прекалено много от войната в Украйна и до момента в който тя не завърши, не може да се вършат никакви прогнози по кое време ще се измъкнем от шока.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР