Българската икономика ще забави растежа си до 1,8 на сто

...
Българската икономика ще забави растежа си до 1,8 на сто
Коментари Харесай

МФ прогнозира забавяне в растежа на икономиката до 1,8% тази година

Българската стопанска система ще забави растежа си до 1,8 на 100 тази година, сочи пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

Заради съветската война против Украйна е създаден и различен сюжет, съгласно който растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) по настоящи цени може да се отклони в посока надолу сред 0,5 процентни пункта.

След като тази година стопанската система ще означи напредък под 2 на 100, до 2026-а брутният вътрешен артикул ще нараства с три и повече %, предвиждат от Министерството на финансите в базовия си сюжет.

Според него средногодишната инфлация тази година ще бъде 8,7%, само че по-късно ще се забави надлежно до 3,8, 2,8, 2,2 на 100 през годините. В края на актуалната година инфлацията ще се намали до 5,6%.

" В най-голяма степен забавянето ще се дължи на доста понижение на приносите на групите храни и енергийни артикули, като последните се чака да имат даже лек спад в цените в края на годината ", предвиждат още от министерството.

Безработицата ще спада, а заетостта ще пораства дружно с стопанската система, съгласно оповестената прогноза.

В различния влошен сюжет отклоненията са незначителни.

Очаква се през април министерството да показа проектобюджет за актуалната година, защото сега страната работи в условия на така наречен удължителен закон, съобщи БНР.

Пролетната макроикономическа прогноза може да се смята за основата, върху която специалистите от финансовото министерство работят за създаването на най-важния финансов закон./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР