Българската икономика ще расте много повече и по-бързо, ако приемем

...
Българската икономика ще расте много повече и по-бързо, ако приемем
Коментари Харесай

Трябва ли България да приеме еврото - финансисти и експерти организираха дискусия по темата

Българската стопанска система ще пораства доста повече и по-бързо, в случай че приемем еврото по-скоро. Около това се сплотиха участниците в кръгла маса за приемането на единната европейска валута. Според тях опитът, терзанията и доводите за отсрочване на участието ни в еврозоната са неоснователни.

Въпреки високата инфлация, България от дълго време е подготвена за влизане в еврозоната, настояват финансисти.

" Инфлация в страните, приели еврото по-късно въобще няма. Нито за удвояване на цените не може да се приказва, което би било стопроцентова инфлация, нито за някаква забележима инфлация ", разяснява финансистът Николай Василев.



Според специалистите, влизането на България в Еврозоната ще облекчи ликвидността на банките и ще освободи запас за стопански напредък у нас.

" Фискалният съюз е значим, тъй като той поддържа плавното пригаждане на стопанските системи при положение на външни шокове, какъвто е да кажем войната в Украйна ", разяснява Борис Петров.

Като мотив за приемането на еврото, финансистите показват, че у нас липсва и тактика за развиване на лв. след отпадане на валутния ръб.

" Опитът, който имаме от други страни, които са минали през валутен ръб, несъмнено, всеки със своя лична специфичност, демонстрира, че това не е резистентен механизъм, който да издържи в дълъг интервал от време ", сподели Маринела Петрова, някогашен зам.-министър на финансите.

Експертите показват още, че приемането на еврото ще докара до добър бизнес климат и по-високи приходи в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР