Българската икономика се развива добре, в момента виждаме рекорден ръст

...
Българската икономика се развива добре, в момента виждаме рекорден ръст
Коментари Харесай

Икономическият министър: Има рекорден ръст на преки чужди инвестиции

Българската стопанска система се развива добре, сега виждаме рекорден растеж на директните задгранични вложения. Това заяви пред Нова телевизия министърът на стопанската система Богдан Богданов.
Прочетете още
„ Близо 7 милиарда лв. са вложенията за първите 10 месеца на годината. Това е над 50% повече, съпоставено със същия интервал на 2022 година ”, съобщи Богданов. Той разяснява и капиталово желание за произвеждане на части за електроавтомобили в размер на 600 млн. лв., което се чака да бъде осъществено през 2024 година „ Отчитаме съответните параметри, терените, на които може да се реализира ”, съобщи министърът.
Богданов регистрира, че през последния месец са утвърдени още 6 предпочитани  проекта, 4 от които в Северна България. „ Имаме вложения в Плевен, Разград, Шумен, Търговище, предпочитани планове от над 100 млн. лева Това са вложители, които към този момент са в България и развиват своя бизнес сполучливо ”, съобщи Богданов.
По думите на министъра България ще дава помощ за капиталови планове до оптимално позволените прагове от страна на Европейска комисия – % въз основата на размера на финансовите разноски. „ В взаимозависимост от района – сред 30% и 60% страната би могла да даде помощ, с цел да покрие финансовите си разноски съответният вложител ”, сподели Богданов.

Той разяснява и изказването от румънска страна, че през март ще бъдат признати двете страни във въздушен и морски Шенген.

" Разговорите не престават до последния миг. България има ясна позиция, че би трябвало да има ясна дата, на която България и Румъния ще се причислят към Шенген - в началото въздушен и морски, и какви са изискванията, при които ще се присъединим пълноправно със сухопътните си граници ", сподели той.

Според министъра България е конкурентоспособна, макар неналичието на работна ръка. Затова в тази тенденция е улеснен достъпът до пазара на труда на жители от трети страни. „ 40-50% от тези фрагменти стартират работа тук и в следствие отиват да работят в друга страна от Европейски Съюз, това е проблем на нашето законодателство, което би трябвало да променим ”, съобщи Богданов.

Той подчертава, че към 100 000 души могат да бъдат непосредствено ангажирани в България. В дълготраен проект приходите би трябвало да се покачват, с цел да могат българите да се връщат в страната и да работят тук, разяснява министърът.  По думите му България е една от първите страни по растеж на приходите. Целта е равномерен спад на инфлацията, сподели Богданов.

Министърът съобщи, че има нанесени вреди от 1 млн. лева на „ Ел Би Булгарикум ” поради погрешно ценообразуване на артикули. „ Виждаме артикули, които са продавани под себестойност, на контракти, които са сключвани с избрани хранителни вериги, което е много притеснително ”, съобщи министърът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР