Българската икономика се е понижила с 5,2% през третото тримесечие

...
Българската икономика се е понижила с 5,2% през третото тримесечие
Коментари Харесай

Икономиката на България се понижава 5,2% през третото тримесечие на 2020 г.

Българската стопанска система се е намалила с 5,2% през третото тримесечие на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, демонстрират експресните данни на Национален статистически институт. На тримесечна база - спрямо интервала април-юни стопанската система бележи растеж от 4,3%.

За съпоставяне Брутният вътрешен продукт на България се намали с 1,8% през първото тримесечие и с 8,7% през второто тримесечие на годишна база.

Според данните на Национален статистически институт крайното ползване в България е повишено с 9% на годишна база през юли-септември. За сметка на това обаче приходите по експорт на артикули и услуги са се сринали с 22%.   

Прогнозите за спада на стопанската система на България за тази година са доста разнопосочни, като варират сред -3% и -13%.

За третото тримесечие все още има данни за представянето на няколко други страни от Европейски Съюз. Навсякъде се отбелязва спад на годишна база – общо за Европейски Съюз все още понижението е 3,9%, а за страните от еврозоната 4,3%.

Понижението на Брутният вътрешен продукт през юли-септември е както следва Белгия -5,2%, Чехия -5,8%, Германия -4,2%, Испания -8,7%, Франция -4,3%, Италия -4,7%, Латвия -3,1%, Литва -1,7%, Австрия -5,3%, Португалия -5,8%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР