Българската икономика отчита високи нива на заетост и рекордно ниска

...
Българската икономика отчита високи нива на заетост и рекордно ниска
Коментари Харесай

Социалният министър огласи важни цифри за всички работещи


Българската стопанска система регистрира високи равнища на претовареност и рекордно ниска безработица. През второто тримесечие на 2019 година 75,7% от популацията на възраст сред 20 и 64 години е осъществено на пазара на труда.

Данните на Националния статистически институт демонстрират, че безработицата за месец юли е 4,2%, което е доста под междинното равнище за Европейския съюз.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков на брифинг в Сливен след среща с кмета на общината Стефан Радев. В диалога взе участие и изпълнителният шеф на Главната ревизия по труда Румяна Михайлова. По-късно денем министър Петков беседва и с регионалния шеф на Сливен Чавдар Божурски.

Основен акцент на работното посещаване беше развиването на пазара на труда в района и опциите за превъзмогване на дефицита на работна мощ. В тази връзка Министерството на труда и обществената политика приготвя нова Стратегия по заетостта, в която ще бъдат написани ограничения за справяне със актуалните провокации на пазара на труда, сподели министър Петков.

Той изясни, че политиката по субсидиране на работни места ще се ползва в райони със мощни несъответствия на пазара на труда, където има незадоволително търсене. В доста региони няма потребност от субсидирана претовареност и по тази причина ресурсът ще бъде пренасочен към повишение качеството на работната мощ посредством образования и ограничения за активиране на стопански неактивни хора. Амбицията ни е посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ да влагаме в цифрови умения, уточни Петков.

По време на срещата си министърът на труда и обществената политика и кметът на Сливен разискаха и опциите за развиване на обществените услуги в района. Основна тематика беше и обезпечаването на персонални асистенти по Закона за персоналната помощ.

В община Сливен към този момент са подписани първите 50 контракта, по които хора с увреждания ще получават услугата. Данните на Агенцията за обществено подкрепяне сочат, че към 30 август към 15 500 хора с увреждания са декларирали нужда от персонална помощ. На 14 500 от тях към този момент е издадено нужното направление за използването на услугата от дирекциите „ Социално подкрепяне “.

По данни на Националния застрахователен институт към 4700 са записаните трудови контракти за персонални асистенти за цялата страна към 30 август.
По-късно денем министър Петков посети Център за обществена рехабилитация и интеграция за незрящи лица.

Реконструкцията на обекта е финансирана по план „ Красива България “, а оборудването е с поддръжка на Фонд „ Социална протекция “ към МТСП. Той се срещна и с представители на водещи работодатели в района, пред които показа ограниченията в Националния проект за деяние по заетостта за повишение на квалификацията на работната мощ и за основаване на качествени и устойчиви работни места.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР