Българската икономика има структурни проблеми, а ниският жизнен стандарт и

...
Българската икономика има структурни проблеми, а ниският жизнен стандарт и
Коментари Харесай

Зам.-председателят на ЕК: Най-големите проблеми на България са ниският жизнен стандарт и бедността

Българската стопанска система има структурни проблеми, а ниският витален стандарт и бедността са главните проблеми пред България, която другояче върви решително по пътя към въвеждане на еврото, съобщи зам. ръководителят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
Всички европейски страни са изправени пред провокации. В случая с България най-големият проблем е повишението на виталния стандарт и намаляването на диспропорцията сред небогати и богати. България е една от страните в Европейския съюз с най-широко разтворена ножица сред приходите на бедните и богатите. Може би това е измежду най-важните провокации, които ние посочваме в характерните за всяка страна рекомендации. Когато приказваме за присъединение към еврозоната, би трябвало да си отговорим на въпроса дали то ще спомогне за намаляването на неравенството в приходите и за общото възстановяване на виталния стандарт в България. Ние твърдо имаме вяра, че въвеждането на еврото в страната ще усъвършенства икономическото развиване. Българският лев към този момент е закрепен към единната европейска валута, само че вие не може да черпите от позитивите от нея. Веднъж въвели еврото, вие ще започнете да се ползвате от по-ниски лихви, няма да търпите загуби поради обменния курс и ще има по-голяма бистрота при образуването на цените. Всичко това ще докара и до крайната цел - по-добро икономическо развиване и по-висок витален стандарт, сподели той пред БНР.

Заради това България е измежду страните в процедура поради макроикономически несъответствия. Ние сме създали характерни рекомендации, които биха помогнали на страната да преодолее тези несъответствия. Отново ще подчертая, че България е изцяло способна да се оправи с тази задача.

Той напомни, че през лятото България ще получи отговор дали може да се причисли към обменно-валутния механизъм ERM II. Но предстоящото „ да “ или „ не “ ще бъде обещано от идващия състав на Европейската комисия.

В края на месеца се чака Домбровскис да дойде в София и да дава отговор на въпроси в границите на така наречен цивилен разговор, а по-рано през седмицата в Рига той удостовери твърдата увереност на евроинституциите да реформират еврозоната, която е подготвена да посреща нови страни - членки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР