Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно

...
Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно
Коментари Харесай

Валдес Домбровскис: България е готова за еврозоната

" Българската стопанска система е постоянна. Не би трябвало да е мъчно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като към този момент сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото ". Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия заместник-председателят на Европейската комисия, който дава отговор за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис. Тази седмица се чака той да показа дълго чакания пакет от ограничения за промени в еврозоната.
" В момента работим върху това за довършим икономическия и паричен съюз и на 6 декември ще представим пакета от ограничения. Основната концепция е да създадем еврозоната по постоянна и устойчива против евентуални бъдещи стопански шокове. Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или доближаване вътре в съюза. Започваме поредност от начинания, като да вземем за пример основаване на обособена бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, с цел да? осигурим фискална непоклатимост ", изясни Домбровскис.
Той добави, че се възнамерява да се сътвори предприсъединителен инструмент, който да оказва помощ на държавите-членки, които съществено работят за въвеждане на еврото.Има и начинания за завършването на банковия съюз и съюза на финансовите пазари. " Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се трансформира в Европейски валутен фонд ", сподели зам.-председателят на Европейска комисия.
Според него при въвеждане на еврото България може да чака сериозна поддръжка - на първо място техническа помощ, само че е допустимо да стане дума и за финансово подкрепяне. Но допъни, че не става въпрос единствено за пари или най-малко, че парите не са преди всичко.
По отношение на българското европредседателство Домбровскис сподели: " Очакваме с неспокойствие България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Българското държавно управление към този момент беше тук за среща с еврокомисарите. Имахме опцията да обсъдим целите на българското председателство и бих споделил, че те напълно дават отговор и на целите на Европейската комисия. В стопански проект чакам сериозна работа по структурните промени и поредност от законодателни оферти, свързани с банковия съюз и съюза на финансовите пазари. Но, несъмнено, има и доста други области, в които българското председателство ще би трябвало да бъде доста интензивно ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР